Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Příprava na svařování s CO2 svářečkou. Základy svařování CO2

Doporučte stránku svým známým

Svařování CO2 patří mezi nejoblíbenější a nejrozšířenější metody svařování. MIG/MAG svářečky se lidově nazývají céóčka nebo CO2 svářečky. Připravili jsme jednoduchý návod, v kterém vás provedeme přípravou malé CO2 svářečky a svařovacího příslušenství před svařováním až po jednoduchý svar.

Příprava svařovacího příslušenství a CO2 svářečky před svařováním
CO2 svářečka a svařovací příslušenství, které je třeba pro její použití

Jak funguje ochranná atmosféra při svařování CO2?

Metoda svařování MIG/MAG se častokrát lidově nazývá svařování CO2. MIG a MAG jsou obloukové metody svařování tavící se elektrodou v ochranné atmosféře. Oblouk a svar (roztavený kov) musíme při svařování chránit před přístupem vzduchu z okolí, protože by jinak svar obsahoval póry.

Při svařování MIG vytváříme plynem přiváděným přes hořák čistě ochrannou atmosféru. Z toho pochází i zkratka MIG – Metal Inert Gas – svařování kovů v ochranné atmosféře inertního plynu. Inertní znamená nečinný, nereaguje se žádnými látkami.
Při svařováníMAG má plyn kromě ochranné funkce i úlohu aktivně vstupovat do chemických reakcí odehrávajících se ve svarové lázni. MAG – Metal Active Gas – svařování v ochranné atmosféře aktivního plynu.

Proto se plyny používané pro MIG a MAG svařování liší:

Vidíte, že přesto, že při MIG svařování se CO2 nepoužívá, i tak se MIG/MAG svářečce říká CO2 svářečka. Asi je to pozůstatek z minulosti, kdy byl oxid uhličitý CO2 nejpoužívanějším plynem a navzdory nepřesné terminologii se tento pojem zavedl a nepřesně rozšířil i na MIG svařování a dodnes se používá.

Příprava svařování a nastavení CO2 svářečky

  1. zkontrolujeme, zda máme všechno potřebné svařovací příslušenství – použít můžete seznam příslušenství ke svářečce CO2, který jsme pro vás připravili. Materiál, který budeme svařovat, musí být čistý, hrany připravené na svařování. Zkontrolujeme také, zda se v našem okolí nenachází něco hořlavého, abychom horkými odstřiky vznikajícími při svařování nezpůsobili požár.
  2. zapojíme svářečku do elektrické sítě – pokud jsme připojení na prodlužovačku, tak kabel rozmotáme, protože ve smotaném kabelu se indukuje proud, nahřeje se a svářečka dobře nefunguje,
  3. zapneme svářečku – pro tento návod jsme si vybrali oblíbenou CO2 svářečku Fanmig J5 Most,
  4. odstřihneme drát svařovacími kleštěmi a jemně ho obrousíme, abychom ho nedali do bowdenu úplně ostrý – dáme pozor, aby se nám svařovací drát z cívky nerozmotal.

Příprava cívky svařovacího drátu na svařování CO2
Příprava cívky svařovacího drátu na svařování CO2

  1. drát vložíme do svářečky, zaaretujeme, zkontrolujeme kladku, zda ji máme nastavenou na správný průměr – my svařujeme 0,8mm drátem, tak kladku potřebujeme také 0,8 mm.

Vložení cívky svařovacího drátu do svářečky CO2
Příprava a vložení svařovacího drátu do svářečky CO2

  1. vysuneme drát do hořáku – na svářečce stlačíme tlačítko pro posuv drátu a svářečka nám natáhne drát do hořáku – některé svářečky nemají tlačítko pro posuv a drát natáhnou dlouhým stlačením spouště hořáku, dokud neprojde bowdenem hořáku. Nezapomeňte ale vyjmout špičku z hořáku a natáhnout kabel svařovacího hořáku, aby se nám drát při posuvu nezasekl.
  2. nasadíme správnou špičku (0,8 mm) a hubici – čím je hubice širší, tím lépe se čistí, ale nedostaneme se do úzkých míst a mezer, tehdy použijeme úzkou hubici, která ale tak nekryje svar a rychleji se opotřebuje. Pokud nám drát příliš trčí a chceme šetřit, tak si ho zpětným pohybem cívky natáhneme kousek nazpět.

Nasazení hubice na svařovací hořák – posunutí svařovacího drátu pomocí podavače
Nasazení hubice na svařovací hořák – posunutí svařovacího drátu pomocí cívky

  1. zkontrolujeme zemnicí kabel a svorku dáme co nejblíže svaru, přímo na svařovanou část kovu, příp. na svařovací desku – zemnicí svorka funguje jako katoda (–) uzavírající obvod mezi hořákem a svařovaným materiálem.

Zemnicí svorka a její připevnění a uzemnění při svařování CO2 svářečkou
Uzemnění při svařování CO2 svářečkou pomocí zemnicího kabelu

  1. na plynové lahvi otevřeme hlavní ventil a nastavíme průtok plynu – průtok má být cca 10násobek průměru drátu, když svařujeme drátem Ø 0,8 mm, tak při hodnotě 8 litrů by nám neměl vytvářet póry, ani když tabulky doporučují 12 litrů za minutu. S drátem o průměru 1,0 mm a ampérech kolem 200 a více, nastavíme průtok na 13–15 l/min, pokud máme v dílně průvan, můžeme přidat ještě větší průtok. Pokud vytváří póry, máme velmi nízký nebo naopak velmi vysoký průtok plynu, nebo používáme špatný plyn. Když pustíme plynu mimořádně hodně, dojde k odšplíchnutí a turbulentnímu proudění plynu, což zhoršuje výsledný svar.

Nastavení průtoku plynu v lahvi na redukčním ventilu
Nastavení průtoku plynu na redukčním ventilu

  1. nastavíme voltáž na svářečce na spodní hranici, jakmile přidáme voltáž, přidává se i posuv drátu.
  2. nastavíme si svářecí kuklu podle aktuálních podmínek a zkontrolujeme další ochranné pomůcky. Například na kukle Spectra MOST nastavíme:

Nastavení samostmívací kukly MOST Spectra před svařováním MIG/MAG
Nastavení svářečské kukly MOST Spectra před svařováním MIG/MAG

  1. separačním sprejem postříkáme hubici a špičku – sprej brání přilepování kuliček z rozstřiku na náhradní díly, čím minimalizujeme jejich spotřebu,
  2. pustíme se do svařování.
Výsledný svar při svařování CO2 svářečkou
Výsledek – kvalitní svar při svařování CO2 svářečkou

Přípravu před CO2 svařováním nepodceňujme

Příprava a správné nastavení CO2 svářečky a svařovacího příslušenství před svařováním je základem pro kvalitní svary bez rozstřiku a vzniku pórů. MIG/MAG patří mezi nejrozšířenější metody svařování, ale každá CO2 svářečka se liší v nastaveních, parametrech a funkcích. Příprava komponentů a základní nastavení jsou ale většinou stejné. Malé CO2 svářečky se dostávají do stále více kutilských dílen i výrob, zejména díky svařování v ochranné atmosféře, které přináší velké výhody a lepší vlastnosti svarů.

Pokud jste rozhodnutí koupit si CO2 svářečku, určitě si kromě návodu na svařování přečtěte i náš blog s názvem Na jaké příslušenství nezapomenout při koupi malé CO2 svářečky?. Najdete tu seznam věcí, na které před koupí svářečky na svařování MIG/MAG nesmíte zapomenout.


váš tým Solík