Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Typy nerezových ocelí

Doporučte stránku svým známým

Nerezová ocel, známá také jako koroziodolná ocel, korozivzdorná ocel, nerez nebo inox, je typ oceli, který se používá v chemickém, potravinářském a dokonce i v jaderném průmyslu. Co způsobuje její odolnost vůči korozi? Jaké typy nerezové oceli známe a kde jsou s oblibou používané?

Odolnost oceli vůči korozi – proč nerez nerezaví?

Nerezová ocel je vysoce legovaná převážně chromem, niklem, manganem nebo jinými přísadami. Aby bylo dosaženo korozivzdornosti nerezové oceli, musí ocel obsahovat minimálně 12 % chromu. Ten následně oxiduje s atmosférou a vytváří pasivní vrstvu na povrchu kovu. Se stoupajícím obsahem chromu se zvyšuje i stálost oceli a rozšiřuje oblast využití nerezových ocelí. Podobnou pasivní vrstvu pozorujeme i u hliníku.

Jak z názvu vyplývá, největší výhodou nerezové oceli je její odolnost vůči korozi. Pravdou je, že i odolnost nerezu má své hranice, i když jsou značně posunuté.

Nerezová ocel

Typy nerezových (korozivzdorných) ocelí

Podle množství přidaného chromu a jiných příměsí, rozeznáváme čtyři základní typy nerezových, korozivzdorných, ocelí:

Feritické oceli

Tento typ nerezové oceli obsahuje minimálně 12 % chromu, téměř žádný uhlík – obvykle méně než 0,1 %, a zpravidla žádný nikl. S rostoucím množstvím chromu ve feritické oceli klesá její pevnost. Velmi důležitým faktorem je množství molybdenu a uhlíku. Pokud směs obsahuje víc molybdenu, má materiál vyšší kujnost. Pokud obsahuje víc uhlíku, tak je naopak kujnost nižší.

Mikrostruktura feritické korozivzdorné oceli

Feritické oceli známe pod označením:

Hlavní výhodou feritických ocelí je především nižší cena oproti austenitickým nerezovým ocelím a vysoká odolnost vůči korozi.

Austenitické oceli

Tento typ nerezové oceli je nejčastěji používaným typem nerezu. Běžně obsahuje alespoň 18 % chromu a minimum niklu a uhlíku. Oproti feritickým nerezovým ocelím jecena těchto kovů výrazně vyšší a to právě kvůli obsahu niklu ve směsi. Austenitcká ocel je extrémně odolná vůči rezavění a velmi dobře se čistí. I proto je vhodná do domácností a do míst, kde je kladen velký důraz na hygienu.

Austenitické nerezové oceli

Austenitické oceli známe pod označením:

Martenzitické oceli

Rychlým ochlazováním austenitických ocelí vzniká martenzitická nerez, která je magnetická a její pevnost se dá tepelným zahříváním zvýšit. Běžně neobsahuje žádný nikl kromě speciálních směsí. Používá se hlavně tam, kde je požadována extrémní pevnost. Oproti feritickým a austenitickým ocelím má horší antikorozní vlastnosti, což je způsobeno vysokou tvrdostí. Využití těchto ocelí je jako u běžných nerezů v chemickém průmyslu, ale využívají se i v energetice a při výrobě čerpadel, nožů a chirurgických nástrojů.

Mikrostruktura martenzitické korozivzdorné oceli

Martenzitické oceli známe pod označením:

Duplexní oceli, tj. austeniticko-feritické nerezové oceli

Jde o kombinaci dvou typů nerezových ocelí, a to feritických a austenitických, kde se kombinují výhody obou typů ocelí, a proto se používají pouze ve speciálních případech. Obsahuje víc chromu než je zvykem u nerezových ocelí (18–28 %) a též velmi velké množství niklu, až do 8 %. Duplexní oceli se používají například na moři, v odsolovacích zařízeních či petrochemických závodech.

Mikrostruktura austeniticko-feritické korozivzdorné oceli

Duplexní oceli známe pod označením:

Každý druh nerezové oceli má jiné vlastnosti a využití

Základní vlastností nerezových ocelí je jejich odolnost vůči korozi, a to díky obsahu chromu. Proto jsou oblíbené pro celou řadu použití. Avšak specifické vlastnosti oceli pro konkrétní využití v průmyslu se dosahují příměsemi (nikl, molybden, mangan...) podle požadavků na pevnost, odolnost a podobně. Proto je důležité znát a správně vybrat typ nerezové oceli, protože v nevhodných podmínkách i nerez koroduje.

 

váš tým Solík