Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Trubičkový drát pro svařování bez ochranné atmosféry plynu

Doporučte stránku svým známým

Každý svářeč nebo domácí kutil určitě zná značku cenově dostupných zařízení a svářeček Parkside. Mezi výhody svářeček značky Parkside určitě patří možnost svařovat s posuvem trubičkového drátu bez nutnosti nosit s sebou těžkou plynovou lahev. To vše navíc za zázračnou cenu. Je ale svařování s trubičkovým drátem opravdu všelékem?

Svářečka Parkside

Trubičkový svařovací drát

Trubičkový drát, plněná drátová elektroda, plněný drát, dutinkový drát, svařovací drát bez plynu – to všechno jsou ekvivalenty pro druh drátu. Když slyšíme tyto názvy, jde buď o trubičkový drát pro svařování v ochranné atmosféře (potřebujeme plynovou lahev) nebo trubičkový drát, který má vlastní ochranu a umožňuje svařování bez ochranné atmosféry plynu (lahev není třeba). Při debatě o svářečce Parkside máme na mysli právě druhý typ, tedy trubičkový svařovací drát s vlastní ochranou a ten je určený pouze na svařování uhlíkových ocelí.

Složení svařovacího trubičkového drátu s vlastní ochranou

Trubičkový drát je tvořen:

Trubičkový drát s vlastní ochranou

Při svařování ale neočekávejme žádné zázraky. Na povrchu svaru vzniká struska jako při svařování obalenou elektrodou. Drát má vysoký rozstřik, stabilita svařovacího oblouku je na slabé úrovni. Svařování s trubičkovým drátem ale přináší i určité výhody.

Výhody trubičkového drátu s vlastní ochranou

Nevyžaduje vnější ochranný plyn – při svařování s trubičkovým drátem je svarová lázeň chráněná rozkladem příměsí z náplně drátu, proto není třeba přidávat žádný další ochranný plyn prostřednictvím tlakových lahví, čímž odpadá také potřeba redukčního ventilu a průtokoměru.
Pohodlné svařování ve venkovním prostředí – trubičkový drát byl primárně vyvinut na svařování venku a jeho velká přidaná hodnota spočívá v tom, že nemusíme nosit svařovací plyn, který by nám tak či tak mohl vítr venku snadno odfouknout.
Svařování v různých polohách – s trubičkovým drátem se dobře svařuje ve všech svařovacích polohách.

Proč bychom se měli vyhnout použití trubičkového drátu s vlastní ochranou?

Možný negativní vliv na zdraví – svařování s trubičkovým drátem může být zdraví škodlivě, což potvrzuje i to, že v EU je použití trubičkového drátu v interiéru zakázané. Velmi nepříjemná je také poměrně vysoká toxicita při hoření rutilového nebo metalického prachu, který drát ukrývá. Proto doporučujeme tento drát používat na volném prostranství, v ideálním případě použít pořádnou kuklu s filtroventilací. Pokud si na domácí použití nechcete kupovat kuklu v hodnotě 25 000 Kč a více, je na místě zajistit alespoň kvalitní respirátor s aktivním uhlím, který na sebe hodně škodlivin naváže.
Nutnost oklepávat strusku také k výhodám zrovna nepatří. Je však třeba uvést, že při svařování obalenou elektrodou (svařování MMA) jde o podobný proces.
Kvalita svařování je nesrovnatelně horší než při použití klasického plného svařovacího drátu. U všech typů svařování může dojít k neúplnému spojení materiálů, následkem čeho je praskání svarů. Pokud plyn neunikne ze svarové lázně dřív, než kov ztvrdne, svar může zůstat děravý a pórovitý. Shrnutí: horší kvalita svaru, množství kuliček, hodně rozstřiku a ošklivé svary.
Je třeba myslet také na to, že trubičkový drát se dá použít pouze se zdroji s možností přepólování a ověřit, zda takový zdroj v dílně máme. Vhodná svářečka CO2 na svařování trubičkovým drátem je například i náš Fanmig J5, pozor ale na správné nastavení.
Zároveň několikanásobně vyšší cena za kilogram drátu nedělá dobře peněžence. Běžný plný drát koupíte v průměru za 50,00 CZK/kg, zde je cena obvykle 7x vyšší. Pokud bychom koupili drát plný 15 kg, cena je obvykle na úrovni 37,00 CZK/kg, což tento rozdíl ještě zvětšuje. Možná byste si řekli, že ušetříte za plyn. Ale ten je v porovnání s cenou trubičkového drátu zanedbatelnou položkou. Drát bez nutnosti plynu má také menší výtěžnost, vzhledem k tomu, že značnou část jeho obsahu tvoří právě metalický nebo rutilový prášek.
K úsporám nevede ani vysoká spotřeba špiček hořáku, protože při svařování dochází často k jejich roztavení.

Jaký trubičkový drát tedy vybrat?

Vzhledem k vysoké ceně trubičkového drátu se výrobci předhánějí ve výrobě menších balení, aby jejich cena hned spotřebitele neodradila. Co se týče kvality, poslouží vám téměř stejně dobře všechny trubičkové dráty z naší nabídky. Pro jasnější představu se nechte inspirovat článkem o našem testu tří trubičkových drátů se svářečkou Parkside, který vám při rozhodování také poslouží.

váš tým Solík