Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Trubičkový svařovací drát pro svářečky Parkside

Doporučte stránku svým známým

Trubičkový svařovací drát s vlastní ochranou používá mnoho domácích mistrů a kutilů. Tento typ drátu se často lidově nazývá také svařovací drát bez plynu. Trubičkový drát je velmi oblíbený mezi svářeči především kvůli tomu, že nevyžaduje svařování v ochranné atmosféře plynů. Je mnohem snazší vynechat všechny starosti se zapojením, sháněním a doplňováním lahve s ochranným plynem a rovnou začít svařovat. Trubičkový drát má v sobě rutilový prášek, který stejně jako u rutilové elektrody tvoří ochranný obal a v lepším případě by se měl dát po svařování odstranit klepnutím kladívka. Výsledky svařování trubičkovým drátem a „poctivým“ svařovacím drátem s ochrannou atmosférou se však nedají ani srovnávat.

Jaký je rozdíl mezi plněným trubičkovým drátem s vlastní ochranou a trubičkovým svařovacím drátem?

Trubičkové dráty s vlastním stíněním (s vlastní ochranou) nevyžadují vnější ochranný plyn. U tohoto typu drátu je svarová lázeň ochráněná – při hoření drátu se vytváří plyn. Právě díky tomu, že má drát svůj vlastní „ochranný štít“ a nevyžaduje externí lahev s plynem, je flexibilnější, snadno přenosný a vhodnější pro použití venku.

Trubičkový drát

Výhody a nevýhody svařování s trubičkovým drátem bez plynu:

ideální pro větrné podmínky a svařování venku,
vhodný pro všechny svařovací polohy,
není třeba externí lahev s plynem,

u všech typů svařování může dojít k neúplnému spojení materiálů, následkem čeho je praskání svarů,
častokrát dochází k roztavení svářecího hrotu hořáku,
pokud plyn neunikne ze svarové lázně dřív, než kov ztvrdne, svar může zůstat děravý a pórovitý,
množství kuliček, hodně rozstřiku a ošklivé svary,
vyšší cena za 1 kg než u běžného drátu.

Testování trubičkových drátů

Trubičkové dráty nejčastěji nakupují domácí kutilové, kteří používají menší a cenově nejdostupnější svářečky značek Parkside, Asist, Einhelt, Telvin, Gorilla, Solution nebo Güde. Tyto značky jsou běžně dostupné v supermarketech. Také z tohoto důvodu jsme jako testovací svářečku vybrali zařízení Parkside PFDS 120 A2. Pro test jsme si vybrali 3 typy trubičkových drátů, testovali jsme dva naše nejprodávanější trubičkové dráty a drát, který byl v balení s testovanou svářečkou Parkside.

Scářečka Parkside a trubičkový drát

1. Trubičkový drát Lidl E71T- GS Self Shielded Flux Cored Wire 0,9 mm s vlastní ochranou 0,45 kg
Trubičkový svařovací drát, který je standardně dodávaný spolu se svářečkou Parkside. Drát prská, kouří, ale realita je taková, že u 4mm materiálu a při plném výkonu provaří 15centimetrový svar.

2. Drát trubičkový GOLD E71 T-11 SELF SHIELD MOST 0,8 mm s vlastní ochranou 0,45 kg
Stejně jako v prvním případě drát prská a kouří a má stejné svařovací vlastnosti jako Lidle E71T. Jde o téměř totožný drát, rozdíl je pouze ve výrobci (MOST).

3. Trubičkový drát Tysweld T71GS 0,8 mm s vlastní ochranou 1 kg
Drát domácím kutilům vyhovuje a jsou s ním spokojení. Právě proto jsme od něho očekávali nejvíc (možná také proto, že má na obalu velký nápis Germany). V kombinaci se svářečkou Parkside ale vůbec nepřekvapil a její výkon nezlepšil. Jediný rozdíl je ten, že je dodávaný v balení 1 kg.

Trubičkový svařovací drát bez plynuPlněný trubičkový drát bez plynu

Jaký drát vybrat do svářečky Parkside?

Výsledek? Jaký trubičkový drát je nejlepší si vybrat pro vaši svářečku Parkside? Kvalita svaru nebyla drátem pozorovatelně ovlivněná a je limitovaná svářečkou. My tedy upřednostňujeme kvalitu svařování a volíme svařování s ochrannou atmosférou plynů. Doporučujeme kvalitnější svařovací materiály a zařízení, které jsou o něco dražší, ale svar je mnohem lepší, kvalitnější a trvalejší. Domácí kutil samozřejmě nepotřebuje vysoce profesionální svářečku. Parkside postačuje na 2mm plechy a s maximálním výkonem dokáže spojit maximálně 5mm plechy. Pokud očekáváte víc a potrpíte si na kvalitu své práce, určitě sáhněte po jiném řešení.

Se správnou volbou vybavení a přídavných materiálů dokážete dosáhnout mnohem lepších výsledků. Svary vydrží, vypadají mnohem lépe a hlavně jsou funkční a vydrží víc.

Svar

váš tým Solík