Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

10 chyb začínajícího TIG svářeče

Doporučte stránku svým známým

Každý TIG svářeč – nováček dělá při svařování chyby. Chybami se učíme a posouvají nás dál, na druhou stranu každou chybu není třeba vyzkoušet na vlastní kůži. Proto jsem sepsal nejčastější chyby TIG svařování, které vídám u začínajících TIG svářečů. Pokud chcete co nejdříve dělat kvalitní svary, vyhněte se jim, aby se nestaly vaším zlozvykem.

1. Omotání kabelu hořáku kolem ruky – jak správně uchopit hořák

U TIG svařování musíte být v klidu a minimalizovat tahání kabelu na hořák. Nejjednodušší poloha pro umístění kabelu hořáku je mezi nohama a následně si kabel ještě položte na stehno. To vám umožní svařovat bez tahu hořáku.

Chybné omotání kabelu hořáku kolem ruky při svařování TIG
Chybné omotání kabelu hořák kolem ruky při svařování TIG
Správné umístnění kabelu TIG hořáku
Správné umístnění kabelu TIG hořáku

2. Kuřecí křídla – mějte stabilní postoj při svařování

Ruce TIG svářeče musí být stabilní, proto si je opřete. Získáte tak výbornou kontrolu nad obloukem, udržíte lépe jeho výšku i rychlost svařování. Určitě nedržte ruce jako kuře křídla ve vzduchu. Zdaleka tak nezískáte takový pěkný svar jako s opřenýma rukama.

Nesprávné TIG svařování s rukama bez opory
Nesprávné držení rukou při TIG svařování způsobí nekvalitní svar
Ruce musí být při TIG svařování opřené
S opřenýma rukama získáte nad svařováním dokonalou kontrolu

3. Svařování na skákajícího zajíce – zlozvyk MIG svářečů

Tato nežádoucí technika svařování TIG spočívá v tom, že svářeč při každém vložení přídavného materiálu zdvihne hořák, čím oddálí oblouk. Hořák tak skáče jako když hopká zajíc. Do svařence tak proudí mnohem více tepla, dříve se nahřeje a svar není úplně ideální, když se stále mění vzdálenost elektrody a svařence. Naopak po svařování s konstantní výškou wolframové elektrody od svařence získáte podstatně kvalitnější svar. Tuto chybu dělají většinou svářeči, kteří přecházejí se svařování metodou MIG na metodu TIG.

4. Nedostatečná analýza neznámého – neustále se ve svařování vzdělávejte

Nedokážete analyzovat něco, o čem nic nevíte. Proto je třeba se vzdělávat a porozumět tak lépe svojí práci. Studujte technologie svařování, způsoby použití, vlastnosti materiálů, konstrukce, normy, čtěte knihy a blogy, sledujte videa o svařování na youtube, ptejte se zkušených. Jde o dlouhodobý proces, který vede k vaší vyšší odbornosti a zlepšující se vaší pověsti jako svářeče.

5. Příliš velká očekávání od prvního svaru – kvalita vyžaduje zkušenosti

I když si nastudujete všechny informace o svařování, váš první svar bude nepovedený. Dokonce prvních 100 km svarů bude možná takových. Chvíli to potrvá, než se do TIG svařování dostanete. Chce to cvik a šikovné ruce, ale netřeba si zoufat, naučíte se to.

6. Nedostatečné soustředění – při svařování TIG existuje pouze lázeň a svařenec

Během svařování se soustřeďte pouze na lázeň a svařenec. Nic jiného v daném okamžiku nesmí existovat, je to tak trochu meditační praxe :).
Každý TIG nováček se soustředí na řadu nepodstatných věcí, které rozptylují jeho pozornost a dovádějí ho od kvalitního výsledku. Kromě lázně a svařence se dívá, jaký svar už udělal, co má ještě posvařovat a potom nevnímá, co právě svařuje.

7. Málo trpělivosti – bez dostatečné svarové lázně není svar

TIG není MIG! Při svařování TIG musíte být trpěliví hned od začátku svařování. Nejprve je třeba vytvořit svarovou lázeň, vychytat správný moment. Pokud nemáte svarovou lázeň, nebude svar.
Trpělivý svářeč čeká na svarovou lázeň, dokud nevznikne sklo a v klidu, bez stresu přidává přídavný materiál a krásně táhne housenku. Netrpělivý svářeč nepočká na svarovou lázeň, čímž mu vznikne studený začátek a výsledkem není svar, ale přilepený hliník. Takovéto výsledky firmy často neakceptují a ani vy byste neměli. O rozdílech mezi svařováním TIG a MIG si více přečtete v článku MIG vs. TIG – jaké jsou rozdíly mezi svařovacími metodami?

8. Nechuť zkoušet nové způsoby svařování – nebojte se využít kovový odpad na výzvy

Začátečníci často u TIG svařování nepřemýšlejí nad možnostmi svařování a nezkoušejí nové věci. Naučí se, že svar se tahá zprava doleva a tam skončí. Zkoušejte si na nepotřebných svařencích a odpadech svary různými způsoby – od sebe, do strany, přemýšlejte v ose X i Y. Nebojte se nových věcí a výzev.

Ukázka nekvalitních svarů při nesprávném svařování
Ukázka nekvalitních svarů při nesprávném svařování

9. Špatná vzdálenost elektrody od svařence – hořák by měl být nízko a ve stabilní výšce

Vzdálenost elektrody a svařence ovlivňuje výšku oblouku, vliv tepla a velikost lázně. Elektrodu je třeba držet co nejblíž ke svařenci stále v konstantní výšce, čímž dosáhnete rovnoměrného svaru.
Svařování s vysokou elektrodou způsobí větší přenos tepla, do svařence proudí mnohem více tepla a výsledkem je širší svar. Svařování s nízkou v konstantní vzdálenosti od svařence vám zabezpečí dokonalý, rovnoměrný, krásný svar. Často svářeč začne s ideální výškou elektorody, ale postupně ji stále zvedá a tím vytvoří dost nerovnoměrný svar.

Výška elektrody od svařence při TIG svařování
Srovnání kvality svarů v různé výšce elektrody od svařence při TIG svařování

10. Nízké nároky na svářecí kuklu a svářečku pro TIG svařování – svarovou lázeň musíte mít pod kontrolou

Při TIG svařování potřebujete mít svar úplně pod kontrolou, proto na něj musíte opravdu dobře vidět. Nároky na svářecí kukly pro TIG svářeče jsou vysoké, doporučujeme pořídit si kvalitní kuklu s velkým průzorem, reálnými barvami a citlivými senzory. Ty nejlepší mají stupeň tmavosti v světlém stavu DIN 2.0.

Zároveň musíte mít dobrou TIG svářečku, na které si pohodlně nastavíte parametry svařování. Na montáže vybírejte lehké, přenosné svářečky. Když se z vás stanou profesionální TIG svářeči, tak si do dílny kupte pořádně výkonnou svářečku.

Držím vám palce, abyste uvedené chyby TIG svařování vynechali hned od začátku a dělali tak lepší svary. A hlavně, aby vás svařování metodou TIG bavilo.

TIG svařování vyžaduje kvalitní kuklu a svářečku
TIG svařování vyžaduje kvalitní kuklu a svářečku

Nezapomínejte na ochranu zdraví a dýchacích cest při svařování – dlouhodobé následky jsou vážné

Nezapomínejte na ochranu tak, jako jsme na ni při natáčení zapomněli my. U déle trvající práce určitě nesvařujte v krátkých rukávecha noste dlouhý rukáv. Zároveň je při svařování, hliníku zvlášť, důležité dbát na ochranu dýchacích cest. Zajistěte si dobré odvětrávání, respirátor, nebo kuklu s filtroventilací. Dlouhodobé následky mohou být fatální.

Kobaltsky

 

Více o TIG svařování se dozvíte také v článcích:

TIG svařování - 10 nejčastějších chyb začínajícího svářeče