Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Svařovací invertor – jak funguje a jaký si vybrat?

Doporučte stránku svým známým

Svařovací invertor, resp. invertorový zdroj svařovacího proudu, je malá, lehká, výkonná a multifunkční svářečka. Používá se na svařování metodami MIG/MAG, TIG, obalenou elektrodou (MMA), i na řezání plazmou. Invertorové svářečky jsou určené pro svařování oceli, nerezu, hliníku i mědi. V článku vám vysvětlíme, na jakém principu funguje svařovací invertor, jaké typy existují a jaké mají funkce, přiblížíme také, proč se zaměřit i na parametr zatěžovatel svářečky, ale i na to, jak se o tyto stroje starat.

Invertorové svářečky MOST pro MIG/MAG, TIG, obalenou elektrodu MMA
Invertorové svářečky MOST pro MIG/MAG, TIG, svařování obalenou elektrodu MMA

Co je svařovací invertor?

Svařovací invertor je kompaktní, digitálně řízený svařovací zdroj s nízkou hmotností a vysokou elektrickou účinností. Funguje na principu měniče napětí, při čemž využívá toho, že s rostoucí přenášenou frekvencí klesá hmotnost, a získáváte tak svářečku s hmotností do 5 kg. Na invertoru můžete elektronicky regulovat výstupní napětí pro různé metody svařování.

Jak svařovací invertor funguje?

Invertor je řízený digitálně. Díky tomu můžete regulovat proud podle potřeby, nastavit pulz a používat množství funkcí. Funguje na principu měniče a zjednodušeně ho můžeme popsat takto:

Ze sítě vstupuje do svařovacího zařízení střídavé napětí, resp. proud (AC) s frekvencí 50 Hz. Toto střídavé napětí se usměrní usměrňovačem (Usměrňovač 1) na stejnosměrné napětí (DC). Usměrněným napětím se napájí střídač (měnič, invertor), který frekvenci z 50 Hz mění na podstatně vyšší, 20 až 100 kHz. Touto vysokou frekvencí generovanou střídačem je napájený výkonový, vysokofrekvenční transformátor. Po transformaci se vysokofrekvenční napětí usměrní na stejnosměrné svařovací napětí (Usměrňovač 2), jehož průběh vyhlazuje tlumivka. Bez tlumivky by svařovací oblouk zhasínal na konci každé půlperiody, což je 100x za sekundu, stejně jako u střídavého proudu. V některých případech se nechává na výstupu střídavý proud, nebo se polarita přepíná elektronicky, což se označuje jako střídavé výstupní napětí AC.

Schéma principu svařovacího invertoru
Principiální schéma zapojení svařovacího invertoru

Invertor vs. trafo svářečka

Proč je invertorová svářečka malá a lehká, když trafo svářečky váží jako slon? Právě díky vysokofrekvenčnímu transformátoru. Při zvýšení frekvence, při které transformátor pracuje, se totiž snižuje hmotnost jeho jádra a jeho rozměry. Jde o nepřímou úměru. Čím vyšší frekvence, tím nižší hmotnost i velikost transformátoru. Výkon svářečky přitom neklesá. Oproti tomu, v minulosti téměř výlučně prodávané trafo svářečky s velkým měděným transformátorem působí opravdu trochu jako slon.

Jaké jsou výhody invertorové svářečky?

Jak vybrat invertor?

Je třeba znát, co budete svařovat. Jaký materiál (nerez se nesvařuje jako hliník), jeho tloušťku, jak často, v jakých podmínkách (v hale nebo na větru)?

Podle toho vyberete invertor pro svařování MIG/MAG, svářečky na elektrodu (MMA) nebo svářečky pro TIG. Pokud vám nestačí jen jedna metoda, oblíbené multifunkční svářečky vám umožní svařovat více metodami. Každá ze svářeček má specifické funkce podle svařovacích metod. Jejich úlohou je pomoci vám snadněji svařovat a vytvářet kvalitnější svary. Popis funkcí uvedeme níže.

Odborné rady samozřejmě získáte u dobrého autorizovaného prodejce, kde by měla být každá vaše otázka zodpovězena.

Invertorové svářečky pro elektrodové svařování MMA
Invertorové svářečky pro elektrodové svařování MMA – testování

Výběr invertoru podle metody svařování

Svářečky na elektrodové svařování, tj. MMA (Manual Metal Arc) – slouží k ručnímu svařování elektrickým obloukem s použitím obalených svařovacích elektrod. MMA metodou posvařujete téměř všechny kovové materiály, bez použití plynu (můžete svařovat, i když fouká). Nevýhodou je nízká rychlost svařování.

Svářečky MIG/MAG (známé jako CO2 svářečky) – jde o zkratku pro dvě metody svařování elektrickým obloukem v ochranné atmosféře plynu, který chrání tavnou lázeň před oxidací. Pro MIG/MAG svařování tedy potřebujete plynovou lahev:
Výhodou MIG/MAG je rychlost svařování a nízké náklady na přídavný materiál.

Svářečky FLUX (FCAW-flux cored arc welding) – pro svařování plněným, tzv. trubičkovým drátem s vlastní ochranou, kde ochranu svarové lázně zabezpečuje samotný drát (nepotřebujete plynovou lahev). Nevýhodou je vysoká cena drátu a kvalita výsledného svaru. Nesmíme však zapomínat na to, že u více svařovacích invertorů MIG/MAG je možné svařovat plným i trubičkovým drátem – při změně polarity je možné svařovat bez plynu i se svářečkami Fanmig J5 MOST nebo Perun 200 MIG SYN PFC.

Svářečky TIG (Tungsten Inert Gas, německy WIG – Wolfram Inert Gas) – na svařování netavící se wolframovou elektrodou v ochranné atmosféře inertního plynu. Používá se argon, směs argonu a helia, nebo vodíku. TIG svařování vyžaduje vysokou zručnost svářeče, vytvoříte jím kvalitní spoje bez rozstřiku, ale pomalou rychlostí. Svařování TIG dělíme na:

Jaké parametry má svařovací invertor?

Kromě metody svařování jsou zákazníky nejvíce poptávané čtyři parametry, které často rozhodnou o výběru svářečky:

Zatěžovatel invertoru – výkonové využití

Velmi důležitý parametr, na který se při volbě svářečky určitě zaměřte. Udává, jak dlouho můžete se svářečkou při daném proudu svařovat a jak dlouho se musí v rámci 10minutového cyklu chladit. Udává se v procentech.

Např. zatěžovatel s hodnotou DZ = 60 % při 100 A znamená, že proudem 100 A můžete 6 minut svařovat a 4 minuty musíte nechat svářečku chladit.
Zatěžovatel se měří podle normy STN EN IEC EN 60974-1, která přikazuje měřit tento parametr při teplotě okolí 40 °C. Při koupi svářečky se ptejte, při jaké teplotě byl zatěžovatel měřený. Při měření za nižší teploty okolí se svářečka ochladí samozřejmě rychleji a výrobce potom může uvádět zdánlivě skvělé hodnoty zatěžovatele, které by ale při normovaných 40 °C už tak skvěle nevypadaly.

Výkon

Hobby a řemeslná střední třída svářeček nabízí výkon do 200 A, pro průmyslové svařování se používají svářečky s výkonem nad 220 A.

Cena svářečky

Cena má při výběru svářečky důležité místo. Asi bychom chtěli, aby byly na trhu svářečky za 7500 Kč, které by perfektně svařovaly a měly super funkce, ale na to si budeme muset počkat. Zatím jsme toho názoru, že v současnosti je hranice ceny kvalitní svářečky okolo 12 500 Kč. Je lepší si počkat měsíc dva a našetřit si na dobrý stroj, než být potom nešťastný.

Hmotnost a rozměry

Pokud budete svářečku často přenášet, např. na montáže, má smysl poohlédnout se po nižší hmotnosti a rozměrech (pokud tedy práci rovnou nespojujete s posilovnou ;)).

Invertorová svářečka Fanmig 201 LCD MOST
Invertorová svářečka Fanmig 201 LCD MOST

Funkcie svařovacích invertorů

Funkce invertorů MMA – obalená elektroda

Funkce invertorů TIG

Funkce invertorů pro MIG/MAG – CO2 svařování

Všeobecné funkce invertorových svářeček

Svařovací invertory na svařování CO2 (MIG/MAG)
Svařovací invertory na svařování CO2 (MIG/MAG)

Údržba svařovacího invertoru

Suché a čisté prostředí je základním předpokladem dlouhé životnosti svářečky, i když některé zvládnou dost spartánské zacházení.

Svařovací invertory jsou zařízení s citlivými elektronickými součástkami, které jsou chlazené ventilátorem skrz otvory ve skříni svářečky. Při běžném provozu se během chlazení do svářečky dostává kromě vzduchu i prach, který sedá na součástky (může vzniknout magnetická vrstva prachu a následný zkrat) a ucpává otvory pro chlazení. Invertor proto pravidelně otevírejte (dáte kryt dolů) a vyfoukejte stlačeným vzduchem. Standardně min. každé tři měsíce, když pracujete v prašném prostředí, klidně i jednou za měsíc.

Každé tři měsíce dotáhněte spoje, šrouby a zkontrolujte elektrické kontakty. Kromě toho zkontrolujte svařovací kabely a plynové hadice, napájecí kabel, přípojky, rychlospojky, držák elektrod, zemnicí svorky, svařovací hořák... všechny komponenty, které se mohou uvolnit, zašpinit, či poškodit.

Přesný způsob údržby svého invertoru si ale vždy zjistěte v návodu na jeho použití.

Servis invertorů a svářeček

Pro profesionální údržbu, příp. opravu zaskočte do servisu, který by měl být poskytován i prodejcem svářeček, což se ne vždy děje. V našem servisu máme zkušenosti se svářeči, kteří si levně koupili svářečku přes internet a když potřebovali opravu, prodejce jim jí nedokázal poskytnout. A tak se občas stává, že na některé svářečky je potom problém sehnat náhradní díly. Nejen svařovací invertory je proto nejlepší kupovat od autorizovaných prodejců, kdy máte zaručené náhradní díly a záruční i pozáruční servis svářeček.

Svařovací invertor = lehká výkonná svářečka

Téma invertorových svářeček je zajímavé, protože jejich vývoj jde stále kupředu. Díky smysluplným funkcím, dobré výkonnosti a nízké váze jsou zákazníky velmi žádané. S použitím invertoru získáte všechny předpoklady na vytvoření kvalitních svarů. Toto se samozřejmě týká svářeček od ověřených výrobců. Na kvalitu invertorových svářeček dbáme i u nás, a proto se při výběru svářečky v našem e-shopu nebo na prodejně můžete spolehnout, že nekoupíte zajíce v pytli. Věříme, že jsme vám v článku přinesli užitečné informace srozumitelným způsobem a při koupi invertorové svářečky vás navedou tím nejlepším směrem.

 

Pokud zvažujete koupi svařovacího invertoru, inspirujte se v našich recenzích. Najdete v nich důležité informace, které vám v rozhodovaní pomohou:

Invertorová svářečka TIG: Svářečka Pontig 202 AC/DC MOST – hodnocení profi svářečem

Invertorová svářečka MIG/MAG: Srovnání CO2 svářeček (MIG/MAG) od různých výrobců. Jaké mají parametry a výhody?

Invertorová svářečka MMA: Test MMA invertorových svářeček pro profesionální i domácí použití

váš tým Solík

Použitá literatura:
Sejč P. 2013. Technológia I, Zváranie. Bratislava: Nakladateľstvo STU, 2013. 100 s. ISBN 978-80-227-4099-9.