Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Separační spreje, pasty a kapaliny – co zvolit pro ochranu proti rozstřiku?

Doporučte stránku svým známým

Spreje pro svařování, separační pasty a separační kapaliny zabraňují při svařování přilepení kuliček z rozstřiku svarového kovu a podstatně usnadňují jejich odstranění z hubic, povrchu svařence, hořáků nebo svařovacího stolu. Přípravky proti rozstřiku prodlužují životnost hubic (trysek), proudových špiček a hořáků. Jak se separační přípravky používají a jaké mají vlastnosti?

Separační přípravky proti kuličkám z rozstřiku
Proti usazování kuliček při svařování máme na výběr ze širokého sortimentu

Jaký přípravek proti rozstřiku kovu při svařování mám použít?

Proti přilepení rozstřiku na hubici, hořák nebo svařenec máme k dispozici tři způsoby ochrany. Můžeme používat spreje na hořáky, pasty na svařování nebo separační kapaliny na svařování. Rozdíl je také v tom, zda chceme zabránit usazování rozstřiku na hubice, nebo svařovaný materiál.

Separační spreje na hubice a hořáky MIG/MAG

Protirozstřikové spreje na hořáky a hubice se nanáší velmi snadno (stlačíme a sprejujeme), dobře se drží v ruce. Nanesením spreje předcházíme přilepení rozstřiku horkého kovu při svařování a usnadníme si čištění rozstřiku a znečistění z povrchů, svářečského nářadí, hubic nebo hořáků po svařování.

Spreje proti rozstřiku mají hodně názvů, pod kterými je zákazníci i prodavači znají, proto pokud jste nováček, nenechte se zmást, jde stále o ten samý sprej: sprej proti kuličkám, sprej na hubice, sprej na hořáky, separační sprej, sprej proti rozstřiku, protirozstřikový sprej a určitě existují i další názvy.

Separační sprej na hubice
Ochranné spreje na hubice zamezují přichytávání rozstřiku a zvyšují tak životnost hubic i hořáku

Uvedeme si tři důležité spreje proti kuličkám používané při MIG/MAG svařování:

1. Nejpoužívanější separační sprej na svařování UFO MOST

Protirozstřikový sprej UFO je standardní, nejpoužívanější separační sprej na hubice a svařovací hořáky CO2 (MIG/MAG).

Použití: hubice, hořáky, svařence, svářečské nářadí, povrchy svařovaných kovů, předchází vzniku návaru na povrchu hubic hořáku.

Výhody spreje UFO:

Balení: sprej 400 ml.

2. Ekologický sprej na hořáky UFO BIO MOST

Ekologické separační spreje na svařovací hořáky MIG/MAG používají velké společnosti nebo svářeči, kteří dbají na udržitelnost životního prostředí. Nám také záleží na naší planetě, proto nejraději používáme sprej proti rozstřiku UFO BIO. Až takový cenový rozdíl oproti klasickému spreji UFO to není, tak proč trochu nepřispět k ochraně přírody.

Použití: hubice, hořáky, svařence, svářečské nářadí, povrchy svařovaných kovů, svařovací...

Výhody spreje UFO BIO:

Balení: sprej 320 ml.

Sprej proti rozstřiku UFO BIO MOST
I mezi spreji proti rozstřiku si můžeme vybrat z ekologických variant

3. Keramický sprej na hubice UFO CER MOST

Keramický ochranný sprej na hubice zanechává po nastříkání na hubici keramickou vrstvu odolnou vůči teplotám až do 1400 °C. Vrstvu je sice třeba nechat chvíli zaschnout, ale o to dlouhodobější ochranu získáme. Je třeba si dát pozor, abychom se keramického rozprašku nenadýchali. Je určený pro svařování metodou MIG/MAG, laserové a plazmové řezání.

Použití: spotřební materiál svařovacího hořáku – hubice, špičky.

Výhody keramického spreje UFO CER:

Nevýhody:

Balení: sprej 400 ml.

Keramický separační sprej na hubice
Při používání keramického spreje na svařování je třeba nasadit si respirátor

Separační pasty na hubice proti usazování kuliček z rozstřiku

Separační pasty nedoporučujeme používat, ani my, ani výrobci svářeček, protože po namočení hubice do pasty obvykle kousek z pasty odkápne nebo prskne do svaru. Snižuje se tím kvalita svaru, což je nežádoucí. Výhodou použití pasty je její úplná využitelnost. Na rozdíl od sprejů, jejichž obsah stříkáme neefektivně i mimo hubice do okolí, u pasty namáčíme hubici přímo do pasty a tím vytvoříme ochrannou vrstvu.

Pasta na hořáky WB NOZZ MOST

Protirozstřiková pasta WB NOZZ chrání svářecí hořáky a hubice před rozstřiky, které vznikají během svařování metodou MIG/MAG. Nanesení pasty na hubici hořáku je jednoduché. Když máme při svařování hubici teplou, ponoříme jí do pasty.

Použití: svařovací hubice, špičky a další spotřební díly hořáků.

Výhody pasty WB NOZZ:

Nevýhody:

Balení: plechovka 340 ml.

Separační pasta proti rozstřiku WB NOZZ MOST
Pasty na hořáky MIG/MAG jsou velmi oblíbené, ale mohou odkápnout do svaru

Separační kapaliny na svařování pro ochranu svařence

Separační kapaliny jsou primárně určené na svařenec, ale používají se i na zabránění přilepení rozstřiku na trysky, obrobky, držáky či svorky. Po nanesení separační kapaliny se rozstřik z kovových povrchů snadno a rychle odstraňuje.

Separační roztoky se prodávají v různých baleních, od půllitrových nádob až po 200litrové sudy pro velké průmyslové areály. Jedná se o nejekologičtější způsob balení separačních přípravků, kdy si můžete roztok rozdělit pomocí malých rozprašovačů a nevzniká tak odpad v podobě prázdných plechových nádob od sprejů.

1. Kapalina proti rozstřiku WB WELDER MOST

Standardně používaná protirozstřiková kapalina WB Welder díky své hustší konzistenci krásně vytváří separační vrstvu. Můžeme ji nalít do rozprašovače a pohodlně použít na hubice, čímž je ochráníme před ucpáním. Před další povrchovou úpravou (nanášení barev, galvanické zinkování, lakování) je třeba odstranit zbytky separační kapaliny WB Welder z obráběného povrchu.

Použití: povrch svařence (obrobku), hubice (trysky), hořáky, držáky, svorky.

Výhody kapaliny WB Welder:

Nevýhody:

Balení: nádoba 0,5 l, kanystr 10 l, kanystr 20 l, sud 200 l.

Separační kapalina proti rozstřiku WB Welder Most
Při používaní separačních kapalin v rozprašovačích nevytváříme odpad v podobě prázdných plechovek

2. Kapalina na svařování WB MASTER MOST

Roztok proti rozstřiku WB Master je řidší než předcházející WB Welder. Je výborný na ochranu povrchů, které budeme následně galvanicky pokovovat nebo lakovat.

Použití: povrch svařence (obrobku), hubice (trysky), hořáky, držáky, svorky.

Výhody kapaliny WB Master:

Balení: nádoba 0,5 l, kanystr 10 l, kanystr 20 l, sud 200 l.

3. Antiadhezní přípravek WB MULTI MOST

Separační kapalina WB Multi s čisticím a odmašťovacím účinkem je výborná, pokud potřebujeme svařenec dále povrchově upravovat, a to nejen barvením, ale i galvanizací, pozinkováním a podobně. Povrchy je možné snadno pozinkovat nebo natřít hned po ukončení procesu svařování. Výborně se hodí i na nerez a chrání také ocel před přilepením strusky při CNC řezání.

Použití: povrchy svařenců.

Výhody separačního přípravku WB Multi:

Balení: nádoba 0,5 l, kanystr 10 l, kanystr 20 l, sud 200 l.

Separační roztok proti rozstřiku WB Multi MOST
Ochranná kapalina WB Multi je vhodná na výrobky, které budou pozinkovány

4. Separační kapalina WB BIO MOST pro čisticí stanice a roboty

Separační roztok WB Bio je velmi řídký, proto se perfektně rozprašuje. Používá se do čisticích stanic, k robotům, pro všechny procesy svařování i při CNC řezání. Usnadňuje svařování tenkých nebo ohřátých plechů a vícevrstvé svařování.

Použití:

Výhody roztoku proti kuličkám WB Bio:

Balení: nádoba 0,5 l, kanystr 10 l, kanystr 20 l, sud 200 l.

Separační roztok proti kuličkám WB BIO MOST
Separační kapalina WB BIO MOST pro čisticí stanice a roboty

Rozprašovače na separační kapaliny do svařovny

Separační kapaliny můžeme snadno aplikovat pomocí rozprašovačů určených speciálně do svařoven. Jsou samozhášecí, nehořlavé, vysoce chemicky odolné.

Vevnitř rozprašovače pro separační kapaliny je silikonová gumička, která umožňuje stříkat v jakékoliv poloze, i hlavou dolů. Rozprašovače nám umožňují pomocí trysky regulovat rozstřik z mlhy až do souvislého hustého rozprašování. Dá se s nimi pohodlně pracovat i v rukavicích. Pro stříkání separačních roztoků doporučujeme profesionální rozprašovač PRO 360 0,5 litru nebo větší litrový rozprašovač s pumpou PRO 360.

Rozprašovače separační kapaliny na hubice a hořáky
Rozprašovače určené do svařovny můžete používat i hlavou dolů

Jak zamezit lepení kuliček při svařování

Přípravky proti rozstřiku je určitě třeba používat. Chráníme jimi svařovací hořáky, hubice, svářecí stůl i svařovaný materiál. Podstatná je i úspora času, který bychom bez separačních přípravků vynaložili při pracném odstraňovaní kuliček z rozstřiku. Nanášení ochranných přípravků proti kuličkám z rozstřiku není žádná věda, ani velká finanční zátěž.

Separační spreje používáme hlavně na hubice a svařovací hořáky. Velmi jednoduše se nanášejí a zabírají málo místa. Jsou šikovné do ruky, fungují jako jakýkoliv běžný sprej.

Separační pasty na hubice jsou také skladné a jednoduché na použití, ale vnášejí nečistoty do svaru, proto je neradi používáme.

Separační kapaliny slouží především k ochraně povrchu svařence před rozstřikem. Podle spotřeby je koupíme v baleních od 0,5 l až po 200 litrů. Pro rozprašování kapaliny potřebujeme rozprašovač ideálně určený pro práci ve svářečské dílně.

váš tým Solík

Spreje pro svařování, separační pasty a kapaliny – co zvolit pro ochranu proti rozstřiku?