Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Příslušenství pro TIG svářečky – na co nezapomenout při koupi?

Doporučte stránku svým známým

Svařování metodou TIG se neobejde bez TIG svářečky, hořáku a dost rozsáhlého příslušenství. I když je svařování metodou TIG téměř stoprocentní doménou ostřílených svářečů, kteří přesně vědí, co ke svařování potřebují, je snadné při velkém množství TIG součástí na něco zapomenout. Abyste na poslední chvíli při svařování nezjistili, že vám něco důležitého chybí, připravili jsme seznam, který vám při koupi svářečky a příslušenství pomůže vytvořit dokonalou výbavu pro vaše svařování. Budeme rádi, když ho použijete jako nákupní seznam a zakoupené položky jednoduše vyškrtnete.

Svařování TIG – příslušenství

Komponenty pro TIG svařování

Pro TIG svařování budete potřebovat následující seznam součástí:

TIG svářečka

TIG hořák vybavený spotřebními díly

Spotřební díly – na začátek je nejlepší koupit si startovací sadu, ve které najedete různé průměry wolframových elektrod, držáky kleštiny, kleštiny, kryty elektrod, hubice a izolátor. Malá sada stojí okolo 250 Kč, velká od 1200 Kč výše, podle výbavy. Velká sada obsahuje i sítka, která tvoří mnohem lepší, čistější svar, argon je sítkem rovnoměrněji propouštěn, elektroda rovnoměrně pokrytá. Analogií je sítko na vodovodní baterii, kdy je průtok vody po vložení sítka rovnoměrnější než bez něho.
Zajímavá je skleněná sada, kde díky sklu krásně vidíte na svar i v obtížně viditelných místech.

Kabely + komponenty:

Zemnicí kabel + zemnicí svorka (spolu s koncovkami).
Prodlužovací kabel – prodlužovací kabely namotané na bubnu je třeba rozmotat. Při namotání na buben indukuje elektrickou energii a dochází k velikému úbytku napětí.

Wolframové elektrody – volba elektrody závisí na typu proudu a jeho velikosti.

Přídavný materiál – svařovací dráty/tyče pro TIG svařování.

Plyn na svařování + komponenty:

Plynová lahev s čistým argonem (příp. směsí Ar/He, Ar/H2) – při koupi plynu se spolehněte na známé výrobce jako Air Liquide, Messer, Linde, zaručují totiž čistotu plynu v lahvi.
Redukční ventil na argon + hadička na plyn + koncovky k hadičce – upřednostněte kvalitní, masivní, přesný ventil s uzavíráním před levnými ventily (jsou nepřesné, s krátkou životností).

Ochrana – pokožka, obličej a oči jsou vystavené záření vznikajícímu při svařování, proto se musíte chránit:

Svářečská kukla – při TIG svařování zvolte maximální ochranu, protože svařujete s malými ampéry, senzory kukly musí být velmi citlivé, mělo by jich být více, abychom byli v bezpečí v různých pozicích a kukla dobře reagovala.
Svářečské rukavice – pro TIG svařování jsou určené rukavice s vysokou citlivostí.
Ochranný oděv

Komponenty pro TIG svařování

Upozornění: ne ve všech svářecích sadách je kompletní sada příslušenství. Při koupi si raději porovnejte náš seznam s vašimi zásobami a kupovanou sadou, abyste měli na svařování připravené vše potřebné.

váš tým Solík

 

Více o svařovací kukle se dozvíte v článku Optická kvalita samostmívací svářecí kukly: Označení filtru 1/1/1/1.

Příslušenství pro TIG svářečky – na co nezapomenout při koupi?