Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Ruční plazmová řezačka – jak si vybrat a používat

Doporučte stránku svým známým

Plazmové řezačky využíváme především k dělení kovů. Na montáži a v dílně používáme mobilní ruční plazmové řezačky, v sériové výrobě velké strojní CNC plazmy. Na co všechno můžeme plazmovou řezačku použít? Jakých parametrů si musíme všímat při koupit ruční plazmové řezačky? Všechno důležité o plazmách vám prozradíme v článku.

Ruční řezání plazmou
Ruční řezání plazmou

Použití plazmové řezačky

Plazmová řezačka je zařízení na řezání (dělení, pálení) a drážkování kovových materiálů plazmovým paprskem. Pokud je určená k přenášení, jedná se o ruční plazmovou řezačku, do sériové výroby se používají drahé a těžké průmyslové CNC plazmové řezací stroje.

Princip fungování plazmové řezačky je založený na tavení materiálu plazmou, která vzniká pomocí vysokého napětí mezi hořákem a obráběným materiálem. Plazma vzniká ze vzduchu, který je hnaný vysokou rychlostí a zároveň tak odfukuje roztavený materiál z řezné mezery. Technologii řezání plazmou podrobněji popisujeme v článku Co je řezání plazmou a jak funguje?

Přenosné plazmové řezačky pro řemeslníky do dílny – ruční plazmové zdroje

Řezačky pro ruční řezání plazmou jsou určené pro řemeslníky do dílny, domácí mistry, ale i umělce, kteří řežou různorodé tvary do svých děl. Díky malým rozměrům a nízké hmotnosti jsou ruční řezačky přenosné, což představuje jejich hlavní výhodu. Jsou známé také pod názvem plazmová fréza. Ruční plazmovou řezačkou se výborně dostaneme do obtížně přístupných míst, kam bychom se s klasickým řezným kotoučem nedostali. Při řezání plazmovou řezačkou nevznikají třísky jako při řezání kotouči, ale struska.

Plazmovou řezačkou řežeme kovové vodivé materiály, jako jsou ocelové desky, pláty, pásoviny, nosníky, sloupky, potrubí, plechy, díry do nádob a tlakových zásobníků.

Automatické CNC plazmové řezačky do průmyslu

Strojní plazmové řezačky se používají pro sériovou výrobu a dají se jen těžko přenášet. Jsou samozřejmě výkonnější a přesnější než ruční řezačky. Plazmové řezačky se používají ve strojírenské výrobě, ve výrobě ocelových konstrukcí, v automobilovém, železničním, lodním, stavebním průmyslu i v zemědělství.

Řezání plazmou – hrubé listové pero
Ruční řezání listového pera z vagonu plazmovým obloukem

Které parametry plazmové ruční řezačky jsou důležité?

Před koupí ruční plazmové řezačky je nejdůležitější se zamyslet nad tím, jak silný materiál budete řezat. Ne všechny řezačky uříznout 30mm ocel, většinou je to méně. Ostatní kritéria výběru stroje se odvíjejí od preferencí a možností kupujícího. Můžeme je shrnout takto:

  • hloubka řezu – ruční řezačky umožňují většinou max. tloušťku řezu pohodlně do 30–40 mm,
  • rozsah řezacího proudu – pro ruční řezání do 100 A,
  • zapalování – vysokofrekvenční jiskrou HF, pneu-mechanické (bezkontaktní), kontaktní (nejstarší, dochází k rychlému opotřebení trysky),
  • hmotnost – řezačky s nižší hmotností se lépe přenáší,
  • rozměry – menší rozměry umožňují lepší manipulaci,
  • cena – ruční řezačky stojí od několika sto eur až po pár tisíc, podle výkonu a vlastností (zapalování, funkce, zabudovaný kompresor),
  • funkce – některé řezačky mají např. možnost svařovat obalenou elektrodou MMA a TIG HF,
  • zdroj stlačeného vzduchu – integrovaný kompresor jako součást řezačky nebo jako externí zdroj.

Ruční plazmová řezačka
Ruční plazmová řezačka do dílny

Složení plazmové řezačky

Základními částmi řezačky (ruční i strojní) jsou elektrický zdroj energie (invertor nebo transformátor) a plazmový hořák, který vytváří vysokoteplotní úzký proud plazmového paprsku na řezání materiálu. Plazmové hořáky jsou chlazené plynem (vzduchem) nebo vodou (průmyslové), kdy okolo proudu plazmy proudí sekundární plyn nebo voda, aby chránily místo řezu a plazmový oblouk před atmosférou.

Ruční plazma – z čeho se skládá?

Řezačky pro ruční řezání plazmou se skládají ze zdroje elektrické energie a plazmového řezacího hořáku. Hořák bývá většinou vyměnitelný, stejně jako spotřební díly jako trysky, elektrody, difuzory, hubice, izolátory a nástavce. Ruční plazmové řezačky se používají k dělení materiálu s menší tloušťkou od 2 mm až po 30 mm, výkonnější řezačky zvládnou i tloušťku 40 mm, což je obvykle neekonomické. Řezný výkon řezaček je do 100 A. Kvalita ručního plazmového řezání je obecně nižší než u průmyslových plazmových řezaček.

Pro ruční plazmové řezání se používá také plyn, obvykle stlačený vzduch. K vhánění vzduchu používá ruční plazmová řezačka samostatný kompresor (některé řezačky mají kompresor zabudovaný přímo v sobě). Takový kompresor musí splňovat požadavky podle pokynů výrobce zařízení, kde je přesně definován maximální tlak vzduchu, plnicí množství, chlazení, filtr, odlučovač oleje a kondenzátu a podobně.

Plazmová řezačka s hořákem
Plazmová řezačka Fancut 101 MOST s hořákem PT 100

Automatická CNC plazma a její části

Jedná se o automatizovaná zařízení komplikovanějšího složení s podstatně vyšší cenou (desítky tisíc korun). Průmyslové plazmové řezačky se skládají ze zdroje elektrického proudu, plazmového hořáku, manipulačního zařízení a řídící jednotky. Průmyslové plazmové řezací stroje někdy pro zlepšení vlastností řezání používají kromě vzduchu i inertní plyny.

Pro zvýšení řezné tloušťky materiálu bývají plazmové řezačky kombinované s plamenovým řezáním. Parametry plazmové řezačky a celý pracovní cyklus je ovládaný CNC řídicím systémem. Tloušťka materiálu řezaného plazmou je do 40 mm, u řezání plamenem až 300 mm. Strojové plazmové řezačky jsou určené pro sériovou výrobu a dají se jen těžko přenášet. Jsou samozřejmě neporovnatelně výkonnější a přesnější než ruční řezačky.

Návod na řezání ruční plazmovou řezačkou v 6 krocích

Nastavení plazmové řezačky je relativně jednoduché a záleží především na tloušťce řezaného materiálu. Používání sestává ze šesti poměrně jednoduchých kroků:

  1. kontrola vstupního tlaku 6 bar, aby se roztavený kov dostatečně odfoukl,
  2. volba režimu – často můžeme řezat, nebo drážkovat,
  3. volba trysky – volíme podle tloušťky materiálu,
  4. výkon – volíme podle tloušťky materiálu,
  5. nasadíme si ochranné pomůcky, především brýle nebo svářečskou kuklu se zatmavením 5 DIN,
  6. po zapnutí řežeme s pevně opřenýma rukama.

Na co nezapomenout u ručního plazmového řezání? Ochranné pomůcky a příprava

Před zahájením řezání plazmou si podle návodu k řezačce zkontrolujeme připojení zařízení, stav a připojení hořáku, správnou velikost trysky a vstupní tlak vzduchu, aby řezání proběhlo bezpečně. Zjistíme také, zda máme náhradní spotřební díly, aby se nám uprostřed práce nestalo, že nám „odejde“ tryska a my nebudeme mít jak pokračovat. Připravíme si pracovní prostředí, abychom nezapálili něco, co nechceme. Je také důležité sedět nebo být pevně zapřený, čímž minimalizujeme pohyby těla a dosáhneme kvalitnějšího řezu.

Při řezání se chráníme ochrannými pomůckami:

Při koupi plazmové řezačky doporučujeme nesahat po nejlevnějších modelech, protože cena tlačená příliš nízko si obvykle vybere svou daň v podobě časté poruchovosti, problémech při shánění spotřebních dílů nebo neposkytnutí servisu.

Ruční plazmová řezačka může nahradit řezání kotoučem

Plazmové řezačky jsou jednoduché na použití a používají se na rychlé dělení kovů s tloušťkou do max. 30 mm. V průmyslu se CNC plazmy využívají už dlouho a své místo postupně nacházejí také ruční plazmy i v menších dílnách. Ruční řezačky jsou vhodné na řezání plazmou i ve špatně dostupných místech, čím často předčí řezání kotoučem. Jejich výhodou je především rychlost a flexibilita při řezání různých tvarů.

O tom, jak vznikl halloweenský světlonoš plazmovou řezačkou a jak se řeže tenká pásovina i silné listové pero z vagónu, se dozvíte ve videu níže.

Plazmou řezaný světlonoš nejen na Halloween
Plazmou řezaný světlonoš nejen na Halloween
váš tým Solík
 

Řezání plazmou - plazmová řezačka na řezání kovů