Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Recenze Optrel Panoramaxx CLT: vytoužená samostmívací kukla pro TIG svářeče

Doporučte stránku svým známým

Svářecí kukla Optrel Panoramaxx CLT vyvolala rozruch hlavně mezi svářeči využívajícími metodu TIG. Má panoramatický průzor, krystalový filtr CLT 2.0 a hlavový kříž koncipovaný tak, aby pohodlně seděl na každé hlavě. Chtěli jsme vědět, co na tuto kuklu řekne svářeč, který má nejen hodně nasvařováno, ale má i zkušenosti z různými svářecími kuklami, aby mohl novou kuklu Panoramaxx CLT pořádně ohodnotit a porovnat s jinými alternativami. Volba padla jednoznačně na Pavla Kováčika z firmy Kobaltsky a níže vám přinášíme jeho recenzi.

Svářečská kukla Optrel Panoramaxx CLT
Svářečská kukla Optrel Panoramaxx CLT

Dokonalá kontrola svarové lázně a panoramatické vidění díky krystalovému filtru CLT 2.0

„Chlapi“ od Optrelu si s novou svářecí kuklou vyhráli, použili nejmodernější technologii CLT (Crystal Lens Technology 2.0), kterou použili i u kukly Crystal 2.0. Filtr z původních 2.5 DIN v neztmaveném stavu (u staré kukly Panoramaxx) přešel do 2.0 DIN, což znamená, že v kombinaci s panoramatickým viděním, které Panoramaxx CLT poskytuje, je výhled z kukly úplně dokonalý. Máte pocit, jako byste ani na hlavě neměli kuklu, spíš ochranné brýle. Když jsem si jí poprvé dal na hlavu, dokonce jsem se bál zapálit oblouk.

Automatické nastavení tmavosti kukly Panoramaxx CLT

Co se týká nastavení kazety, můžeme přecházet od 12 DIN v nejtmavším stavu na uváděné 2.0 DIN.

Citlivost můžeme nastavit buď na bodové svařování, tedy heftování nebo na twilight (stmívání). Znamená to, že když vypneme oblouk a elektroda je ještě žhavá, tak se kukla rozední velice postupně. Nedochází k oslepení svářeče žhavým wolframem.

Kazeta obsahuje automatické nebo manuální nastavení tmavosti, což je velká výhoda hlavně při svařování metodou TIG. Znamená to, že když mám náběhový proud 20 A a svařovací proud 120 A, tak při 20ti ampérech mám tmavost kazety 10 DIN, když přejdu na 100 ampérů automaticky kazeta ztmavne na 12 DIN.

Stříbrná barva Panoramaxx CLT lépe odráží teplo při svařování

Došlo i na změnu barvy kukly z černé na stříbrnou. Nejedná se pouze o módní doplněk, ale především o to, že stříbrná barva odráží část tepla, na rozdíl od černé, která teplo pohlcuje.

Ergonomický hlavový kříž IsoFit sedí pohodlně na každé hlavě

Kompletní změnou prošel hlavový kříž. Optreláci původní hlavový kříž vyhodili a nahradili ho novým, který označili IsoFit. Na první podhled je ergonomicky tvarovaný, zevnitř polstrovaný, dá se nastavovat velikost, vzdálenost, šířka, všechna možná nastavení, která svářeč při svařování potřebuje. Zárukou tohoto hlavového IsoFitu je to, že sedne na každou hlavu. Zatím nejpohodlnější kukla, kterou jsem měl, byl Speedglas od 3M, ale optreláci je s tímto IsoFitem s přehledem překonali.

Hlavový kříž IsoFit Optrel
Hlavový kříž IsoFit Optrel

Kukla Optrel Panoramaxx CLT – celkové hodnocení

Když přišla kukla Panoramaxx na trh jako novinka a ve firmě Solík mi jí předali, tak jsem tehdy řekl, že tuto kuklu v životě nevyměním, pokud Optrel do kukly Panoramaxx nedá dvojkový filtr (2.0 DIN) a nezmění hlavový kříž. Obě moje přání byla splněna, takže určitě vyměním svoji starou Panoramaxx za novou Panoramaxx CLT.

KOBALTSKY

Recenze Optrel Panoramaxx CLT: vytoužená samostmívací kukla pro TIG svářeče