Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Ochrana dýchání do dílny – Optrel Swiss AIR přináší vzduch přímo z Alp

Doporučte stránku svým známým

Ochrana při práci, a hlavně ochrana dýchání, jsou důležitou součástí každé činnosti. Inovativní švýcarský výrobce Optrel přichází na trh s další novinkou – filtrací Swiss AIR. Jedná se o filtrační masku s filtrační jednotkou, která se dá použít také jako odsávání do dílny a je alternativou k filtračním jednotkám ADFLO nebo e3000X. Velkou výhodou Swiss AIR je, že se dá použít spolu se svářečskou kuklou bez přípravy na odsávání.

Optrel – nové technologie a trendy ve svařování

Výrobce Optrel je ve světě svářečů známý svými technologickými inovacemi, které zároveň udávají trendy – ať už je to široký průzor kukly Panoramaxx s panoramatickým viděním, nebo kukla Crystal s nízkým DIN 2.0 ve světlém stavu, která tak získala i světový rekord.

Mezi poslední novinky patří i univerzální filtrační systém Optrel Swiss AIR, díky kterému se můžete alpského vzduchu nadechnout kdekoliv. Výrobce znovu ukázal, že jeho produkty patří mezi špičku kvality – filtrace Swiss AIR získala kromě dalších ocenění také prestižní cenu Red Dot Award 2021, která hodnotí designové koncepty výrobků.

filtrace-ke-svarecskekukle-bez-pripravy-na-odsavani-optrel-swiss-air-alpsky-vzduch
Filtrace Optrel Swiss AIR vítězem Red Dot Award 2021

Co je Swiss AIR? Univerzální filtrační maska

Filtrace Swiss AIR je špičkový filtroventilační systém (PAPR) sestávající z ochranné polomasky a filtrační jednotky. Na rozdíl od klasických PAPR je hlavovým dílem ochranná polomaska a ne kukla. Díky tomu je Swiss AIR lehčí a má univerzálnější použití. Filtr nejvyšší úrovně ochrany TH3 zachytí až 99,8 % škodlivých částic, aerosolů, par, dýmů a virů. Tím chrání pracovníka před vážnými zdravotními problémy. Svářeči a brusiči doplní filtraci o částicové předfiltry a lapač jisker, které chrání filtr TH3.

filtracni-jednotka-optrel-swiss-air
Součásti a efektivita filtračního systému Swiss AIR

Srovnání PAPR systémů – Optrel SWISS AIR vs. kukly s filtrací ADFLO a e3000X

Klasický systém na ochranu dýchání při svařování obsahuje svářečskou kuklu s přípravou na filtraci (nesprávně nazývanou také odsávání) a filtrační jednotku s nuceným oběhem vzduchu – PAPR (Powered Air Purifying Respirators), která má filtr s úrovní ochrany TH2 nebo TH3. Takovéto jednotky je možné běžně doplnit o plynový a protizápachový filtr. Swiss AIR zatím takovou možnost nemá.

kukla-svar.-raptor-air-techno-blue-s-odsavanim-r-flow
Svářečská kukla MOST RAPTOR s odsávání R-FLOW s filtrem TH3

Velkou výhodou systému Swiss AIR je, že oproti klasickým svářečským kuklám s filtroventilací (např. s ADFLO, e3000x, R-Flow nebo jiným) je samostatně použitelný a velmi lehký. Díky tomu Swiss AIR dokáže nahradit i klasické filtrační jednotky, které se používají se svářečskými kuklami s přípravou na odsávání.

Srovnání parametrů filtrace Optrel a 3M Speedglas ADFLO

Filtrace Swiss AIR ADFLO e3000x
Ochrana (filtr) TH3 (EN 12941) TH3 (EN 12941) TH3 (EN 12941)
Průtok 100–130 l/min 160–200 l/min 170–240 l/min
Výdrž baterie 14 h Standardní baterie: 7–9 h
Heavy-duty baterie: 10–13 h
18 h
Hmotnost jednotky 550 g 950 g 780 g
Samostatné použití (bez kukly/štítu s přípravou na odsávání) ano ne ne
Možnost doplnění o plynový a protizápachový filtr ne ano ano
Lapač jisker (volitelné příslušenství) ano ano ano
Výrobce Optrel 3M Speedglas Optrel

Optrel přinesl revoluci v ochraně dýchání

Systém Swiss AIR je dodávaný v batohu Optrel, který naši zákazníci důvěrně znají jakou součást balení kukel Optrel. Filtrační systém Swiss AIR obsahuje nehořlavou ochrannou polomasku, hadici a filtrační jednotku s filtrem TH3 a částicovým předfiltrem. Už za minimální čas používání (15–30 min) předfilter zachytil značné množství částic, které by jinak zanesly hlavní filtr TH3. Předfiltr proto slouží jako kvalitní ochrana filtru TH3, která prodlužuje jeho životnost. Stejné je to i s uhlíkovými filtry a částicovými předfiltry k polomaskám, nebo předfiltry, které chrání filtry TH2 a TH3 u jiných jednotek PAPR.

swiss-zaneseny-predfiltr-cisty-filtr-th3
Předfiltr Optrel po 30 minutách broušení

Předfiltr i po krátkém čase svařování nebo broušení zachytí nečistoty z prostředí, které by se jinak dostaly do filtru. Při použití předfiltru zůstává hlavní filtr TH3 jako nový. Právě proto je dobré využívat u Swiss AIR částicové předfiltry, které chrání dražší filtry TH3 a jejich výměna stojí méně než výměna hlavního filtru.

swiss-zaneseny-predfiltr-filtr-th3-cisty
Srovnání filtru TH3 a předfiltru po 30 minutách používání

Kromě lepší ochrany dýchacích cest díky předfiltrům je jednotka s nuceným oběhem vzduchu velmi tenká. Tuto vlastnost ocení hlavně ti, kteří potřebují svoji práci vykonávat v užších prostorách, například při svařování potrubí, případně svařování v různých svářecích polohách.

sirka-filtrace-optrel-papr
Filtrační jednotka Swiss AIR s velmi tenkým designem

Výrobce Optrel u „alpského vzduchu“ myslel na všechno – hlavní výsadou systému Swiss AIR je vysoký komfort při používaní. O to se postaraly měkké pohodlné popruhy, které jsou nastavitelné. Ke komfortnímu pocitu při nošení přispívá i pohodlné nastavení polomasky okolo obličeje, gumičky se dají přitáhnout nebo povolit, tak aby netlačily, ale efektivně chránily dýchací cesty.

swiss-air-zezadu-na-zadech
Nastavitelné pohodlné popruhy filtračního systému Optrel Swiss AIR

Jednoduché ovládání Swiss AIR PAPR filtrace

Vychytávkou, která u filtračních jednotek není úplně běžná, je také ovládací panel, který se dá suchým zipem připevnit na popruhy z přední strany. Tento panel funguje jako „dálkové ovládání“ jednotky, kterou má pracovník na zádech a pohodlně si může nastavení během práce měnit. Ovládání obsahuje kolečko, kterým se dá nastavit přísun vzduchu (např. podle námahy jakou vykonáváme). Také jsou ne něm dva indikátory – indikátor na levé straně panelu znázorňuje stav baterie, zatímco LED diody na pravé straně signalizují zanesení filtru.

ovladaci-panel-ovladani-filtracni-masky-swiss-air
Ovládaní jednotky Swiss AIR s indikátory nastavením přísunu vzduchu

Optrel je inovativním výrobcem a dodavatelem nových technologií nejen pro svět svařování. Vedle toho však nezanedbává ani svou zodpovědnost vůči planetě. Tato polomaska je uhlíkově neutrální produkt a za prodej každého jednoho systému Swiss AIR zasadí Optrel strom v rámci globálního projektu zalesňování. Tento počin má za cíl kompenzovat uhlíkovou stopu švýcarského ovzduší, protože stromy jsou nejlepším dodavatelem „alpského vzduchu“.

Výhody používání filtrační masky Swiss AIR

Lehkost (550 g) – Optrel Swiss Air nahradí těžší filtrační systém pro svářeče (svářečská kukla/ochranný štít + jednotka s nuceným oběhem vzduchu).

Univerzální použití – dá se používat při všech činnostech, kdy je třeba se chránit – svářeči, brusiči, lékaři, medici, průmysl.

Kompatibilita – použití s kuklou/brusným štítem i bez přípravy na odsávání.

Komfort – při výkonu všech činností je člověk „v čistém“.

Zřetelná komunikace – i v nasazené filtrační masce je možné zřetelně a jasně komunikovat na pracovišti.

Ovladač na přední straně – pohodlné ovládání na přední straně popruhů bez toho, aby bylo třeba jednotku sundat a opět nasadit.

Šířka filtrační jednotky pouhých 48 mm – díky úzkému designu filtrační jednotky je možné se dostat i do užších prostorů – využijí to především svářeči TIG v různých svářecích polohách.

 

Nevýhody systému Swiss Air

 Potřeba další ochrany obličeje - filtrační jednotky kombinují ochranu dýchacích cest s ochranou očí a obličeje - pokud se systém Swiss Air nepoužívá se svářecí kuklou, je nutná další ochrana obličeje - např. brýle nebo brusný štít. Alternativou může být štít s PAPR - Clearmaxx. 

  Nelze doplnit plynovým filtrem - filtrační masku s jednotkou nuceného oběhu vzduchu nelze doplnit filtrem A1B1E1, jako je tomu např. u jednotek ADFLO nebo e3000x.  

Vhodné aplikace filtračního systému Swiss AIR

Filtraci lze použít při svařování v kombinaci se svářečskou kuklou nebo samostatně, například při lakování. Také při zpracování kovů - broušení, svařování, řezání plazmou, ale také při přípravných pracích nebo při zpracování dřeva. Systém je vhodný pro automobilový, stavební, potravinářský a chemický průmysl. 
 
Swiss AIR našel uplatnění také ve zdravotnictví - používají ho laboranti, lékárníci a zdravotníci.

ochranny-stit-filtracia-odsavanie-brusenie filtracia-papr-stavebnictvo-polnohospodarstvo

filtracia-ochranna-polomaska-zvaranie

ochranna-polomaska-papr-zdravotnictvo filtracna-polomaska-papr-pre-zdravotnikov
Oblasti použitia filtračnej masky Swiss AIR

Filtroventilace do dílny Optrel Swiss AIR je správná volba

Pokud stále váháte, jaké dílenské odsávání si pořídit, nepřehlédněte filtrační systém Swiss AIR. Lze ji používat i s kuklou nebo brusným štítem bez přípravy na odsávání, je velmi lehká a pohodlná a díky filtru TH3 poskytuje nejvyšší možnou ochranu. Oproti přístrojům s nucenou cirkulací vzduchu, jako je ADFLO nebo e3000x, nemá možnost přidání plynového filtru. Díky předfiltru a hlavnímu filtru však odfiltruje značnou část škodlivin, které by jinak přešly přímo do plic. Pro svařování, broušení a lakování je náhradou za těžkou kuklu s přípravou pro odvod filtru. Díky své lehkosti, spolehlivosti a univerzálnosti je filtrační systém využíván také zdravotníky a mediky při jejich práci.

Recenze Optrel Swiss Air - filtroventilace se vzduchem přímo z Alp pro všechny