Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Obalené elektrody – Bazické vs. rutilové

Doporučte stránku svým známým

Běžné obalené svařovací elektrody slouží k zapálení elektrického oblouku a současně i jako přídavný materiál. Tyto elektrody se skládají z tzv. jádra (kovová tyč) a jsou pokryté ochranným obalem tvořeným z minerálních nebo organických materiálů. Nejběžnějšími a nejpoužívanějšími typy elektrod jsou bazické a rutilové elektrody.

Elektrody MMA

Rozdíl mezi bazickými a rutilovými elektrodami

Bazické elektrody vytvářejí odolnější svary vůči prasknutí a také můžeme svařovat ve všech polohách – i zdola nahoru. V praxi se proto používají více. Oproti tomu se rutilové elektrody snáze zapalují a mají snáze odstranitelnou strusku. Rutilové elektrody si proto často vybírají domácí svářeči. Avšak o něco horší zapalování vám bude dělat vrásky jen několik prvních elektrod a brzy to překonáte. Historicky je rozdíl také v tom, že na trafo svářečku jsou vhodné pouze rutilové elektrody, na invertor můžeme použít obojí.

Rozdíl mezi bazickými a rutilovými elektrodami

Rutilové elektrody

Rutilové elektrody se vyznačují velmi dobrým zapalovaním oblouku a je možné s nimi svařovat v různých svařovacích polohách. Jsou ideální pro svařování krátkých svarů nebo bodování. Struska, která se vytváří při svařování, je snadno odstranitelná. Tyto elektrody nejsou vhodné na svařování silných plechů, kotlů a podobně, kvůli menšímu průvaru. Naopak na tenké plechy jsou tyto elektrody vhodnější než jiné typy. Jsou tedy velmi dobré pro domácí kutily, kteří občas svařují branku, plot, tenčí plechy a podobně. Používají se i v průmyslu, kde se nesvařují těžké a silné konstrukce, ale tenčí plechy, případně na bodování a krátké svary. Jsou vhodné pro svařovací transformátorové zdroje (trafa), které fungují na principu střídavého proudu.

Rutilové elektrody OMNIA 46 Lincoln Electric

Vlastnosti rutilových elektrod

Druhy rutilových elektrod

Bazické elektrody

Svary, které vznikají po svaření bazickou elektrodou, obsahují malé množství vodíku, což zajišťuje vyšší houževnatost a tedy snížené riziko trhlin za studena i za tepla oproti rutilovým a jiným elektrodám. Jsou mimořádně vhodné pro používání v poloze svařování zdola nahoru, ale jsou vhodné samozřejmě i pro ostatní polohy při svařování. Oproti rutilovým elektrodám je struska, která vzniká při svařování, hůře odstranitelná, ale pořád to není žádný velký problém. Tento typ elektrod je vhodný pro všechny těžké práce, silnější materiály, loděnice a podobně obtížné případy použití svařování. Vhodné jsou pro nové technologie invertorů nebo usměrněný transformátor.

Bazické elektrody OK 48.00 ESAB

Vlastnosti bazických elektrod

Druhy bazických elektrod

Výběr elektrody podle použití

Výběr mezi rutilovými a bazickými elektrodami tedy závisí na konkrétním způsobu použití, který momentálně řešíme. Pokud máte staré trafo stroje a nechystáte se svařovat silné konstrukce, je pro vás rutilová elektroda díky výbornému zapalování oblouku, jednoduchému odstranění strusky nebo jednoduššímu uskladnění jasnou volbou. Pokud však budete svařovat silnější materiál a používáte moderní invertorové zdroje, bude pro vás pravděpodobně vhodnější bazická elektroda. Rozhodnutí je tedy na vás. Od nás si můžete nechat jen poradit.

váš tým Solík