Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Návod na svařování hliníku v 7 krocích

Doporučte stránku svým známým

Svařování hliníku je jedna z největších výzev i pro zkušené svářeče. Kromě samotného svařování je možná ještě důležitější příprava před svařováním. Tím se rozumí příprava materiálu, který budeme svařovat, přídavného materiálu, který budeme používat, svařovacího stroje a samotné ochrany svářeče. Hliník můžeme svařovat všemi základními typy svařování, ale nejlepších výsledků dosáhneme svařováním metodou TIG AC (střídavým proudem). Pojďme se tedy podívat na 7 základních kroků pro kvalitní svařování hliníku.

Svařování hliníku - svar

1. Připravte si vše, co pro svařování hliníku potřebujete

Na začátku je třeba, abyste si připravili všechno potřebné, s čím bude vůbec možné hliník svařovat:

2. Připravte si ochranné pomůcky na svařování TIG

Ochranné pomůcky jsou důležité u jakéhokoliv svařování. Při svařování hliníku a speciálně metodou TIG, je ale nutné mít speciální ochranné pomůcky. Jedná se hlavně o:

3. Čištění svařovaného hliníkového kusu a také přídavného materiálu

Asi jedna z nejdůležitějších částí v procesu svařování hliníku je jeho čištění. Hliníkový materiál vytváří na povrchu tenkou vrstvu oxidu hliníku, který se taví při mnohem vyšších teplotách než samotný hliník. To znamená, že před svařováním je třeba tyto oxidy odstranit. To samé platí i pro přídavný materiál. Hliník se dá vyčistit následovně:

4. Nejprve si svar nacvičte

Celý proces svaru si nejprve raději nacvičte nanečisto. To znamená, že nebudete ještě zapalovat oblouk, ale projedete si celou dráhu svaru „na sucho“, abyste zjistili, zda vás něco neruší, něco vám nepřekáží, nebo neznemožňuje předpokládaný pohyb. Připravit byste si měli hlavně:

5. Předehřátí hliníkového materiálu

Mnohem jednodušší je svařovat hliník, když je ještě před svařováním zahřátý na vyšší teplotu než je teplota v místnosti. Při svařování silných hliníkových kusů může docházet k velmi slabým svarům, pokud není materiál před svařováním předehřátý. Předehřát materiál můžete několika způsoby:

6. Nastavení svařovacího zdroje vhodného pro svařování hliníku

Je důležité si nastavit hlavně velikost svařovacího proudu. Doporučuje se na 1 mm tloušťky materiálu nastavit 40 A. To znamená, že pokud chcete svařovat 3mm kus, měli byste mít nastaveno přibližně 120 A. Při TIG svařování samozřejmě musíte disponovat zdrojem, který dokáže svařovat hliník. Také potřebujete speciální přídavný materiál na hliník a mít zvolený vhodný režim svařování. Více o nastavení TIG svářečky AC/DC při svařování hliníku najdete v dalším článku.

7. Můžete svařovat

Začněte tím, že přiblížíte hořák s wolframovou elektrodou ke svařovanému kusu. Elektroda by se neměla dotýkat materiálu, jinak by se mohla přilepit a otupit, což znamená, že bychom jí opět museli zabrousit. Je tedy vhodné mít elektrodu vzdálenou od materiálu přibližně 3 mm. Stlačením spouště na hořáku se zapálí elektrický oblouk, který přebíhá mezi elektrodou a svařovaným kusem. Teplo, které je vytvářené obloukem, taví materiál a vytváří se svarová lázeň. Pokud potřebujeme vyplnit svar, postupně přidáváme přídavný materiál. Pro ukončení svařování jen pustíme spoušť na hořáku a chvíli necháme dofouknout plyn na náš nový svar.

váš tým Solík