Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

MIG vs. TIG – jaké jsou rozdíly mezi svařovacími metodami?

Doporučte stránku svým známým

Volba mezi svařovacími metodami MIG/MAG a TIG je pro začínající a hobby svářeče občas nejasná. O TIG svařování jste pravděpodobně slyšeli, že je pouze pro profíky a že MIG/MAG je na doma lepší volba. Víceméně je to pravda, ale navzdory tomu mezi nováčky najdeme nadšence, kteří chtějí svařovat metodou TIG a ví proč. Každá z těchto metod má svoje zřetelné výhody a nevýhody, které je dobré znát a rozhodnout se podle nich.

Abychom vám usnadnili rozhodování, jestli začít s MIG/MAG nebo si vybrat náročnější svařování TIG, zaměřili jsme se na otázky, na které by měl znát odpověď i začínající svářeč:

Svařování MIG MAG a TIG
Svařování MIG/MAG a TIG

Srovnání svařovacích metod MIG/MAG a TIG

Svařovací metody TIG a MIG/MAG jsou jedny z nejpoužívanějších metod pro svařování elektricky vodivých kovů pomocí elektrického oblouku. I když navenek vypadají podobně, liší se v náročnosti a rychlosti provedení, použitým přídavným materiálem, potřebou čištění svaru a okolí a hlavně výslednou kvalitou svaru.

Svar metodou MIG/MAGSvar metodou TIG
Svar vytvořený metodou MIG/MAG (vlevo) a TIG (vpravo)

V tabulce najdete srovnání těchto metod:

 

MIG/MAG svařování:
jednoduché, rychlé, kvalita svaru je dobrá

TIG svařování:
náročnější, pomalejší, svar je vysoce kvalitní

Zkratky používané při svařování

  • GMAW = Gas Metal Arc Welding – Obloukové svařování tavící se elektrodou v ochranném plynu, zahrnuje MIG i MAG
  • MIG = Metal Inert Gas – Obloukové svařování tavící se elektrodou v ochranném inertním plynu
  • MAG = Metal Active Gas – Obloukové svařování tavící se elektrodou v ochranném aktivním plynu (známé také jako CO svařování/CO2 svařování)

TIG známe pod třemi zkratkami, ve všech případech se jedná o stejnou metodu svařování wolframovou elektrodou v ochranné atmosféře inertního plynu:

  • GTAW = Gas Tungsten Arc Welding (USA)
  • TIG = Tungster Inert Gas (anglická zkratka používaná i u nás)
  • WIG = Wolfram Inert Gas (Německo)

Co je MIG/MAG a TIG svařování?

Poloautomatické svařování kovů elektrickým obloukem v ochranné atmosféře inertního (MIG) nebo aktivního plynu (MAG). Elektrický oblouk hoří mezi svařencem a svařovacím drátem, který funguje jako elektroda a přídavný materiál zároveň. Drát je do svarové lázně přidávám automaticky přes hořák.
Jde tedy o dvě metody – MIG a MAG – které se liší pouze použitým ochranným plynem.
Plné manuální svařování elektrickým obloukem v ochranné atmosféře inertního plynu. Elektrický oblouk hoří mezi svařencem a netavící se wolframovou elektrodou, která není přídavným materiálem jako je to u MIG/MAG. Přídavný materiál se do svarové lázně přidává ručně ve formě svařovací tyče (drátu). Je to plně manuální svařování, kdy jednou rukou vedete hořák a druhou rukou přidáváte přídavný materiál, proto se jedná o náročnější metodu než MIG/MAG.

Co metodami svařujeme + příklady použití

  • nejčastěji ocel, nerez (MAG), hliník a jeho slitiny (MIG),
  • i silnější materiály.

Klasické domácí příklady použití jsou svařování brány, branky, plotu, mříží.

  • nerez, hliník a jeho slitiny, titan, hořčík, nikl, měď, bronz, tenké plechy z ušlechtilé oceli,
  • ocel až tak nedoporučujeme, ale dá se to,
  • výborná metoda pro tenké materiály.

Časté případy použití jsou nerezová zábradlí, stojany, trubky z hliníkových materiálů, tepelné čerpadlo, rám jízdního kola, rám motorky, umělecká díla, automobilové aplikace, konstrukce, kde je důležitá estetická funkce.

Jaký plyn se při svařování používá?

U metody MIG se pro ochranu svarové lázně používá inertní, tedy chemicky nereagující plyn, který pouze chrání lázeň před vlivem vzduchu.
U metody MAG se používá aktivní plyn, který chrání a zároveň ovlivňuje svarovou lázeň.

O působení ochranné atmosféry u MIG/MAG svařování si přečtete v článku Příprava na svařování s CO2 svářečkou. Základy svařování CO2.

Jako ochranný inertní, neaktivní, plyn se u ručního „domácího“ svařování používá především argon, který je vhodný pro všechny kovy.
Jaký přídavný materiál potřebujeme?

U MIG a MAG svařování se jako přídavný materiál používá svařovací drát navinutý na cívce.

Drát je pomocí podavače drátu automaticky dodáván (většinou) ze svářečky přes hořák až do místa svaru. Vybrat si můžete ze svařovacích drátů s různým průměrem, nejčastěji se používá 0,8 mm a 1 mm, podle materiálu, který budete svařovat – dráty na ocel, hliník, tvrdonávar, nerez. Balené jsou v cívkách 2 kg, 5 kg, 10 kg, 15 kg... Drát kupujte podle instrukcí uvedených v návodu vaší svářečky.

Přídavný materiál pro TIG svařování se přidává ručně ve formě svařovacích tyčí/svařovacího drátu. Jejich chemické složení má být blízké chemickému složení základního materiálu (svařence), proto existují svařovací dráty na hliník, nerez, titan, ocel, neželezné kovy a podobně.

Tyče jsou dlouhé 1 metr, v průměrech 1–5 mm.
Při svařování velmi tenkých materiálů není zapotřebí přídavný materiál.

Výhody svařovací metody
  • vysoká rychlost svařování,
  • vysoká produktivita,
  • svařence nemusí být dokonale čisté,
  • snadno naučitelná metoda,
  • velmi jednoduché ovládání svařovacího hořáku – stlačíte spoušť a svařujete,
  • možnost svařovat silnější materiály,
  • svařování ve všech polohách.
  • přesnost,
  • vysoká kvalita svarového spoje,
  • čistota a pevnost svaru,
  • úplná kontrola nad svarovou lázní,
  • svar není třeba čistit, protože při svařování nedochází k tvorbě rozstřiku, je vytvořený „na hotovo“, příp. můžete aplikovat povrchovou úpravu,
  • můžete svařovat i velmi tenké materiály a materiály citlivé na oxidaci,
  • svařování ve všech polohách.
Nevýhody svařovací metody
  • okolí svaru je třeba čistit a brousit od rozstřiku,
  • svar není tak kvalitní a pěkný jako při svařování metodou TIG,
  • potřeba plynové lahve,
  • v exteriéru hrozí odfouknutí ochranného plynu.
  • jelikož je svařování TIG plně manuálním procesem, je pomalé s následnou nízkou produktivitou,
  • náročnější na provedení než MIG/MAG, metodou TIG většinou svařují zkušení, zruční svářeči,
  • pro správné hoření oblouku je třeba mít správně nabroušenou wolframovou elektrodu – na broušení použijete buď speciální brusku na wolframové elektrody nebo brusné kotouče. O broušení si můžete přečíst v článku Wolframové elektrody: jak a čím je brousit?.
  • před svařováním musí být materiál důkladně očištěný,
  • potřeba plynové lahve,
  • v exteriéru hrozí odfouknutí ochranného plynu.

 

Kdy zvolit metodu MIG MAG a kdy TIG? Je důležitá rychlost svařování nebo kvalita výsledného svaru?

Podle výše uvedených informací už asi tušíte, která metoda je pro vás vhodná. Rozhodnutí, zda svařovat metodou TIG nebo MIG MAG, bude závislé na výsledku, kterého potřebujete dosáhnout. Je pro vás důležitá vysoká kvalita svaru nebo vyšší produktivita? Jste ochotní věnovat se učení metody víc času a trpělivosti nebo chcete jednoduše posvařovat co je třeba a víc neřešit?

MIG/MAG svařování vyberete tehdy, když není požadována velmi vysoká kvalita svaru, pokud potřebujete vyšší rychlost práce a větší produktivitu. Nesmíme zapomenout, že svar a okolí je třeba vyčistit nebo přebrousit. Velkou výhodou je, že svařovat metodou MIG/MAG se naučíte poměrně rychle a snadno.

TIG svařování použijete, pokud je důležitá vysoká kvalita, výborná pevnost a estetické provedení svaru a na svařování máte čas. Na druhé straně ušetříte čas, který u MIG/MAG musíte věnovat čištění svařence. Svařování TIG vyžaduje opravdu šikovné ruce a hodně energie, abyste byli s výsledkem spokojení. Takže pokud jste nováček, bude pro vás výzvou a zkouškou trpělivosti, ale rozhodne není nemožné se ho naučit.

Jak říká zkušený svářeč Kobaltsky „MIG/MAG a TIG můžeme srovnat s chirurgickým skalpelem a kladivem, kdy skalpel je TIG a kladivo MIG/MAG“. Většinou vám ale to kladivo bude doma bohatě stačit.

TEST produktivity svařování – srovnání rychlosti a kvality svařování MIG a TIG

Ve videu pod článkem najdete test produktivity svařování metodami MIG a TIG, kdy Kobaltsky vytvořil 10cm svar oběma metodami. Výsledné časy hovoří v prospěch svařování MIG, ale stav a kvalita svaru zase ve prospěch metody TIG:
Srovnání svarů vytvořených metodami MIG a TIG
Vlevo je zaprskaný svar vytvořený metodou MIG/MAG, vpravo čistý svar TIG

Jakou svářečku vybrat pro MIG/MAG a TIG svařování?

Pokud už padla volba na svařovací metodu, budete potřebovat svářečku. Na trhu jich najdete spoustu, proto základní rada je, kupte pouze kvalitní svářečku. Cena dobré svářečky začíná na 10 000 Kč. Levné svářečky nedoporučujeme, protože příliš nízká cena se pochopitelně odrazí na její kvalitě, provedení, možnostech a funkcích. Svářečku kupujte pouze v obchodě, kde vám poskytnou kvalitní servis.
Nejoblíbenější jsou moderní multifunkční invertorové svářečky, protože jsou lehké, dobře se přenášejí, mají perfektní cenu a množství funkcí, které vám usnadní svařování. Parametry a funkce invertorových svářeček jsme rozebrali v článku Svařovací invertor – jak funguje a jaký si vybrat?.

Multifunkční MIG/MAG svářečky na železo do dílny

Většina začínajících svářečů se rozhodne pro MIG/MAG svařování kvůli jednoduchosti metody i dobré kvalitě svaru. Pro MIG i MAG svařování se používá stejná svářečka, tzv. MIG/MAG, nebo i CO2 svářečka. Rozdíl mezi MIG a MAG svařováním je pouze v ochranném plynu dodávaném z plynové lahve, proto nepotřebujete zvlášť svářečku na MIG a zvlášť na MAG svařování.

Pro usnadnění rozhodnutí, kterou MIG/MAG svářečku si koupit, máme pro vás článek Srovnání CO2 svářeček (MIG/MAG) od různých výrobců – parametry a výhody. Náš tip pro koupi opravdu dobré svářečky za perfektní cenu je svářečka FANMIG J5 značky MOST, které jsme udělali samostatnou recenzi Hobby CO2 svářečka na doma? Vyzkoušejte FANMIG J5 MOST.

Svářečky TIG na hliník, nerez

TIG svářečky se dělí na DC a AC/DC svářečky a kromě použitého proudu informují o možnosti použití na konkrétní materiál:
Obě dvě skupiny svářeček navíc nabízí možnost svařovat i obalenou elektrodou MMA.
Svářečka MIG/MAG Fanmig J5 a TIG Pontig 202 AC/DC MOST
Svářečky pro metodu MIG/MAG – Fanmig J5 a TIG – Pontig 202 AC/DC

Které ochranné pomůcky jsou nutné pro svařování?

U MIG/MAG i TIG svařování se musíte chránit před zářením ze svařování i před horkým kovem. Bezpečnost musí být na prvním místě u domácího i profesionálního svařování, proto si oči, obličej, ruce a tělo chraňte použitím ochranných pomůcek:
  • ochranná svářecí přilba nebo klasické svářovací štíty:
    • pro MIG/MAG svařování je nejlepší použít dnes už cenově dostupné a zároveň kvalitní samostmívací svářecí kukly. Např. kukla V1000 v ceně do 4000 korun disponuje reálnými barvami, výborným filtrem, funkcí broušení a možností připojení k filtroventilaci, čímž si ochráníte i dýchací cesty. Pokud nechcete investovat do samostmívací kukly, tak spolehlivou ochranu očí vám poskytnou i klasické svářečské štíty, ale nenastavíte si u nich citlivost, zpoždění a podobné užitečné funkce.
    • u TIG svařování potřebujete přilbu, která vám poskytne maximální ochranu – svařujete malými ampéry, kdy musí být senzory kukly extra citlivé a musí zajistit maximální ochranu v různých polohách. V nižších cenových kategoriích můžeme znovu doporučit přilbu V1000 a pokud si chcete dopřát top ochranu, ale i možnosti, tak se vám bude jednoznačně líbit svářecí kukla Optrel Panoramaxx CLT. O jejích kvalitách se můžete přesvědčit v recenzi.
  • ochranné rukavice pro svářeče:
    • pro MIG svařování jsou určené MIG/MAG rukavice s vyšší tepelnou odolností,
    • pro TIG svařování si kupte citlivé TIG rukavice se zvýšenou obratností,
  • ochranný oblek – pro ochranu před popálením a odstřiky ze svařování se chraňte koženou zástěrou, rukávníky, nehořlavými kabáty nebo kalhotami. Nezapomeňte na pořádné kožené boty. Ujistěte se, že při svařování nemáte oblečené syntetické hořlavé materiály, aby nedošlo k jejich připečení na vaši kůži.

Při svařování vám přejeme pevnou ruku a dobré výsledky. Nezapomeňte sledovat naše videa, číst další blogy o svařování nebo si rozšířit znalosti prostřednictvím knih o svařování.

váš tým Solík

Pro inspiraci si přečtěte i následující články o MIG, MAG a TIG svařování:

Svařování MIG/MAG:
Co je to MIG (CO2) svařování?
Na jaké příslušenství nezapomenout při koupi malé CO2 svářečky?
 
TIG svařování:
 

MIG vs. TIG – jaké jsou rozdíly mezi svařovacími metodami?