Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Na jaké příslušenství nezapomenout při koupi malé CO2 svářečky?

Doporučte stránku svým známým

Chystáte se svépomocí svařit plot, branku, dvojkolo nebo si přivařit na traktor držák na kávu? Pravděpodobně už máte koupenou malou MIG/MAG svářečku – CO2, nebo nad ní uvažujete. Avšak určitě víte, že kromě samotné CO2 svářečky budete potřebovat další věci, bez kterých se při svařování neobejdete. Abyste na některou nezapomněli a přes víkend místo radosti z odvedené práce nenadávali na sebe nebo na prodejce svářečky, že vás neupozornil, přinášíme vám seznam součástí potřebných pro svařování. Doporučujeme vám, abyste se přesvědčili, zda máte opravdu všechno ještě před svařováním :).

Svářečka CO2 a příslušenství

Seznam věcí, které potřebujete ke svařování

Svářečka– malá MIG/MAG svářečka, lidově CO2 svářečka.

Hořák + komponenty:

Svařovací MIG/MAG hořák – standardně na eurokoncovku, např. hořák do 250 A úplně stačí na svářečku, která svařuje do 220 ampér.
Sada se spotřebními díly, tzv. startovací sada na MIG/MAG hořák – spotřební díly hořáku se rychle opotřebovávají, proto je moudré koupit si sadu s náhradními díly k danému hořáku: špičky s různými průměry, různé plynové hubice, držák špičky, pružinu (strunku), difuzor a plastový organizér.
Protirozstřikový sprej – proti přilepování kuliček z rozstřiku na hubici = zvýšení životnosti spotřebních dílů.

Přídavný materiál

Svařovací drát na cívce s průměrem 0,8 mm, případně i 1,0 mm, nebo svařovací drát s vlastní ochrannou atmosférou, tzv. trubičkový drát (nepotřebujete sice plynovou lahev, ale nedoporučujeme ho, je drahý, prská, smrdí, svary jsou často neúplně spojené, praskají).
Obalené elektrody – pokud budete svařovat obalenou elektrodou (metoda MMA) máte na výběr z více elektrod (rutilové, bazické, kyselé, rutil-bazické, rutil-kyselé, na nerez, litinu, hliník, neznámé materiály a tvrdonávar) i průměry elektrod (2 mm, 2,5 mm, 3,2 mm, 4 mm). Elektrody volíme podle tloušťky a druhu svařovaného materiálu.

Kabely + komponenty:

Svařovací kabel – pro domácí hobby svářečky do 220 A stačí kabel s průměrem jádra 50 mm2, s maximální délkou 23 m. Pokud máte svářečku s vyšším výkonem, budete potřebovat silnější kabel*.
Držák elektrody (kleště na uchycení obalené elektrody) – pro svařování obalenou elektrodou*.
Zemnicí kabel se zemnicí svorkou – není vždy součástí balení, proto je třeba zkontrolovat, zda ho máte*.
* Nejjednodušší je koupit si komplet svařovací kabely, svařovací (plusový) + zemnicí (mínusový), které mají i koncovky, zemnicí svorku a držák elektrod.
Prodlužovací kabel – dlouhé prodlužovací kabely namotané na bubnu je třeba rozmotat. Při namotání na buben indukuje elektrickou energii a dochází k úbytku napětí.

Ochranné pomůcky – pokožka, obličej a oči jsou vystavené odstřikům a záření vznikajícímu při svařování, proto se musíte chránit:

Svářecí kukla – pro ochranu zraku a obličeje před zářením, které vzniká při svařování i před odstřiky.
Kožené svářečské rukavice – některé chrání ruce až po lokty.
Ochranný oděv (zástěra, kabát, kalhoty, rukávník) – vysoké teploty při svařování a odstřiky dokážou způsobit nepříjemné popálení, proto se chráníme přírodními nebo nehořlavými materiály, které se nám při styku z horkým rozstřikem nepřipečou na kůži.
Celokožená obuv – aby vám roztavený kov, který ukápne na zem, nevypálil díru do nohy.

Plyn na svařování + komponenty:

Plynová lahev – při koupi plynu se spolehněte na známé výrobce jako Air Liquide, Messer, Linde, zaručují totiž čistotu plynu v lahvi. Pro MAG svařování nedoporučujeme 100% CO2, protože zamrzá (potom je třeba redukční ventil s ohřevem). Raději zvolte směs plynů s vylepšenými vlastnostmi, např. Ar+CO2 (82 % argonu + 18 % CO2).
Redukční ventil – kvalitní, masivní, přesný ventil s uzavíráním odvede podstatně lepší práci než levný „dětský“ ventil, často bez uzavírání, který je nepřesný, což se projeví na jeho životnosti i na kvalitě svaru.
Hadička na plyn – vede plyn z plynové lahve ke svářečce.
Koncovky k hadičce – buď komfortní rychlospojka nebo přesnější a spolehlivá klasická matice využívaná v chemickém nebo potravinářském průmyslu.

Svářečské kleště – na odseknutí konce drátu, čištění vnitřku plynových hubic od rozstřiku, dokroucení proudové koncovky, trysky, konektoru...

Chlazení – doma ho asi potřebovat nebudete, ale ve výrobě, kde by mohlo dojít k přehřátí svářečky, snižuje pomocí chladicí kapaliny její teplotu a brání rozžhavení svářečky do vysokých teplot.

Dobrá nálada :)

Svářečka a příslušenství pro svařování MIG/MAG CO2

Upozornění: pokud kupujete svařovací sadu v domněnce, že je v ní všechno, co ke svařování potřebujete, nemusí to tak být a raději její obsah porovnejte s naším seznamem. Svařovací sady se liší, v některých najdete všechno, někde skoro všechno a jinde zase skoro nic. Ne nadarmo se říká: „Důvěřuj, ale prověřuj“. Přejeme vám hodně dobrých svarů!

váš tým Solík

Pokud si chcete přečíst víc o položkách v seznamu, máme pro vás sérii článků:

Přídavný materiál: Co je to MIG (CO2) svařování, Trubičkový svařovací drát pro svářečky Parkside

Svářečská kukla: Optická kvalita samostmívací svářecí kukly: Označení filtru 1/1/1/1

Na jaké příslušenství nezapomenout při koupi malé CO2 svářečky?