Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Jak si vybrat svářečku na doma? CO2, obalená elektroda MMA nebo TIG?

Doporučte stránku svým známým

Velké téma při vstupu do světa svářečů je volba svářečky. Týká se domácích mistrů i profesionálů. V tomto článku poskytneme náhled pro první skupinu, pro domácí kutily a nadšence pro práci vzhledem k tomu, že se často jedná o lidi, kteří jednoduše nemají čas po večerech louskat teorii svařování. Takže která z těchto svářeček se objeví ve vaší dílně? Klasická MMA svářečka na obalenou elektrodu, multifunkční CO2 (MIG/MAG) nebo TIG?

Svářečka TIG, MIG MAG, MMA

Kdy si vybrat MMA svářečku na obalenou elektrodu

Pokud bychom nahlédli do dílen domácích mistrů, většinou bychom našli malou svářečku na obalenou elektrodu, tedy MMA svářečku. Díky své velikosti, nebo spíše malosti, se dá použít doma, na chatě, přenést na výpomoc k sousedovi, napojit na prodlužovačku. Samozřejmě zde hovoříme o malé invertorové svářečce, ne na trafo, ta je těžší a větší, ne tak snadno přenosná. Na TIG-MMA ale pozor! Nejedná se o plnohodnotný TIG, ale takzvaný TIG náškrabem. Určitě si zjistěte víc informací, zda vám bude tato TIG funkce stačit.

Čím se svařuje s MMA svářečkou?

Jak nám název napovídá, používáme jako přídavný materiál obalené elektrody podle materiálu, který budeme svařovat a jeho tloušťky: rutilové, bazické, kyselé, na nerez, litinu, hliník, tvrdonávar, neznámé materiály... svaříte téměř všechno, s výjimkou plechů, což je hlavní nevýhoda této svářečky. Hlavní výhodou je nízká cena a malé rozměry.

Na českém trhu má malá svářečka na obalenou elektrodu stále největší podíl, i když se její postavení pomalu mění. Víte proč? (To se dozvíte za chvíli :)).

Plusy a mínusy svářeček na obalenou elektrodu (MMA)

malé rozměry,
nízká hmotnost,
nízká cena – kolem 5000 Kč,
jednoduchá manipulace i údržba,
bez potřeby plynové lahve,
vysoká univerzálnost,
různé funkce (Arc Force, Anti Stick, Hot Start...),
nedají se s ní svařovat tenké plechy,
tvorba strusky a potřeba jejího odstraňování,
svar není tak pěkný jako u MIG/MAG nebo TIG svařování.
 
Elektródové svařování

Svářečka CO2 se stává stále více oblíbenou

Nyní se dostáváme ke slíbenému útočníkovi na pozice MMA svářečky na trhu, kterým je další invertor, tzv. céóčková, odborněji řečeno MIG/MAG svářečka. Ta se často vyskytuje v autoservisech, zámečnických nebo klempířských dílnách (protože na rozdíl od MMA neprská a nevytváří strusku) a v posledních letech díky svým možnostem invazivně útočí i na domácí dílny :).

Jaký přídavný materiál potřebujeme při svařování CO2 svářečkou?

Umíme svařovat s obalenými elektrodami stejně jako s MMA svářečkou, ale vzhledem k tomu, že zde jde hlavně o svařování metodami MIG a MAG, používáme svařovací drát na různé materiály (ocel, hliník, nerez, tvrdonávar, trubičkový drát).

U MIG i MAG svařování potřebujeme plynovou lahev s ochranným plynem (MIG: argon, helium, MAG: CO2, směsi), nebo když nechceme kupovat plyn, tak je tu náš neoblíbený, drahý a nedoporučovaný prskající trubičkový drát s vlastní ochranou.

Cena dobré MIG/MAG svářečky začíná kolem 12 500 Kč. Příliš levné CO2 svářečky svým výkonem mohou odradit od svařování i skutečného nadšence a věta „Nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci.“ tu má své opodstatnění.

Potýká se MIG/MAG svářečka s defekty?

Lidé se nás ptají, zda je MIG/MAG svářečka poruchová. Z našich zkušeností i zkušeností jiných svářečů to vypadá tak, že za roky vývoje těchto svářeček výrobci dosáhli velmi nízké poruchovosti a závad bychom se tedy nemuseli bát. Určitě se ale přesvědčte, že váš prodejce poskytuje záruční a pozáruční servis a dokáže případně sehnat náhradní díly.

Výhody a nevýhody multifunkčních svářeček MIG MAG

svařování tenkých plechů metodou MIG/MAG,
vyšší rychlost svařování,
větší možnosti svařování,
pěkné svary bez strusky,
vysoká produktivita,
různé funkce svařování (Short Arc, Spray Arc, Pulse Arc, synergie, 2takt/4takt...),
vyšší cena,
potřeba plynové lahve (nebo drátu s vlastní ochranou),
při použití plynu je třeba brát ohled na povětrnostní podmínky (při větru dojde k odfouknutí).

Svařování metodou MIG/MAG je efektivnější, není tak těžké naučit se s ní svařovat a CO2 svářečky si pro svojí multifunkčnost získávají sympatie stále větší skupiny domácích i profi svářečů.

Malá CO2 svářečka MOST

Svářečky na svařování TIG – svařování pro pokročilé

Do třetice tu máme TIG svářečky pro perfekcionisty a fajnšmekry, kteří musí vytvářet nádherné, ať už hliníkové nebo nerezové svary a potrpí si na přesnost a krásu, která je nutná v bytovém designu nebo při opravě starožitností.

Metoda TIG se používá v plynárenství, při svařování potrubí, nebo u uvedených přesných prací. Metodou TIG svaříme i citlivější materiály, např. nikl, titan, hliník. Svařujeme wolframovou elektrodou, ochrannou atmosféru vytváří plyn z lahve (argon) a jako přídavný materiál používáme svařovací drát, který přidáváme ručně.

výborná kvalita svaru,
detailní svar,
svařování tenkých plechů,
různé funkce svařování (HF, Lift, 2takt/4takt...),
potřebná zručnost, začátečníkovi svařování metodou TIG nedoporučujeme,
vyšší cena,
pomalé svařování – nižší produktivita,
nejvyšší intenzita UV záření – potřeba větší ochrany,
potřeba plynové lahve,
je třeba brát ohled na povětrnostní podmínky (při větru dojde k odfouknutí plynu).
 
Svářečka TIG - příslušenství

Na doma doporučujeme multifunkční invertor

Pokud jste doteď nenašli odpověď na otázku „jakou svářečku si mám koupit na doma?“, tak si dovolíme trochu napovědět. Pro svoji velkou univerzálnost jsme jednoznačně pro multifunkční céóčku. Pro lepší představu, kde se tato svářečka mezi ostatními svařovacími stroji nachází, vnímáme ji jako SUV 4x4, která výborně poslouží ve městě, a trocha sněhu a nějaké jámy v terénu jí také nevyvedou z míry.

 

váš tým Solík

Jak si vybrat svářečku na doma? CO2, obalená elektroda MMA nebo TIG?