Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Jak si vybrat brusný a řezný kotouč?

Doporučte stránku svým známým

Úhlová bruska je součástí téměř každé dílny, domácí i profesionální. Odříznete a obrousíte jí branku, potrubí, plechy, roxory. Jestli vám práce půjde snadno a rychle nebo se budete trápit, záleží především na tom, zda si vyberete vhodný brusný materiál – kotouč. S obrovským množstvím brusných a řezných kotoučů na trhu to může být výzva. Pojďme jí čelit a zjistit o kotoučích víc.

Vlastnosti brusných a řezných kotoučů do brusky

Kotouč (disk) je přesný nástroj na obrábění různých materiálů. Skladá se z více vrstev, které určují, jaké konečné vlastnosti bude mít (tvrdost, pevnost, ohebnost, maximální otáčky...) a na jaké materiály ho bude možné použít. Jiné složení má „pevný“ kotouč, jiné kotouč na podložce. Klasický kotouč může vypadat např. takto:

Struktura kotouče na řezání a broušení
Složení řezného kotouče

Nejdůležitější je spodní, tj. brusná část kotouče. Když se na ní detailně podíváte, uvidíte brusnou směs, kterou tvoří maličká zrna (abraziva) spojená pojivem a mezi zrny mezírky, tzv. póry. Brusná zrna mají tvar mnohostěnu nebo trojúhelníku (u kotoučů 3M CUBITRON II a 3M CUBITRON 3) a slouží jako řezný nástroj. Při práci dochází k postupnému otupení zrn, následnému odhalení nových, ostrých abraziv, až po jejich úplné spotřebování. Póry odvádějí teplo a třísky z obráběného materiálu. Pojivo určuje pevnost kotouče a jeho maximální obvodovou rychlost. Nejčastěji se používá keramické pojivo, v podstatně menší míře kovové, gumové, z umělé pryskyřice...

Jaký je rozdíl mezi brusným a řezným kotoučem?

Řezné kotouče (označení 41 a 42) jsou vyráběny tak, aby měly co nejmenší úběr materiálu. Při broušení se však řezné kotouče mohou kvůli větší křehkosti rozlomit a být nebezpečné. Pokud budeme naopak řezat brusným kotoučem (označení 27), úběr materiálu a rychlost opotřebování kotouče budou mnohem větší.

Druhy brusného zrna

Brusná zrna jsou vodítkem při koupi kotouče, volba materiálu brusných zrn definuje schopnost kotouče řezat konkrétní materiály, jeho tvrdost. Jako brusná zrna se používají přírodní i umělé materiály, například:

Jaké informace se dají z kotouče vyčíst?

Všechny informace týkající se řezných kotoučů a běžných brusných kotoučů najdete na vrchní straně kotouče. Najdete tam značku a obchodní název, rozměry kotouče, vhodnost použití pro materiály (Steel, Inox, Alu, PVC), typ kotouče (typ 27, 41, 42), typ zrna, zrnitost, tvrdost, strukturu, typ pojiva, maximální povolenou rychlost, bezpečnostní piktogramy, normy a označení euroasijské celní unie, čárový kód.

 informace týkající se řezných kotoučů a běžných brusných kotoučů na vrchní straně kotouče

Jak si vybrat brusný nebo řezný kotouč?

Základní otázky při výběru kotouče jsou:

  1. Potřebuji brousit nebo řezat?
    K řezání použijete řezné kotouče. Na broušení a čištění máte širší výběr – brusné kotouče, lamelové kotouče, fíbrové kotouče, kotouče na suchý zip, čisticí kotouče, např. Scotch-Brite. Pro dosažení dokonalého vzhledu po broušení můžete použít ještě lešticí kotouče.
     
  2. Jaký materiál budu brousit/řezat? – kotouč vybíráte podle materiálu, který budete obrábět a jeho tloušťky.
    Určení materiálu vyčtete z kotouče. Může to být ocel, hliník, mosaz, kompozit, kamen, beton, keramika, dřevo, cihla, plast... Podstatné je, abyste kotouč použili pouze na materiál, pro jehož obrábění je určený – pro řezání kamene potřebujete jiný kotouč než na řezání hliníku, jde o různé materiály a tento fakt se odráží ve vlastnostech kotouče. Všeobecně platí, že čím tvrdší je materiál, tím měkčí kotouč použijete. Přehledný seznam kotoučů podle obráběného materiálu najdete v tabulce na konci článku.
  3. Jakou brusku budu používat? – kotouče se upínají do ruční úhlové brusky nebo do strojní brusky. Některé lze díky trnu (stopce) uchytit do vrtačky. Zaměřme se také na úhlovou brusku, protože je to nejběžnější nástroj pro práci s kotouči a pravděpodobně ji máte doma nebo v práci.
    Kotouče upnete do úhlové brusky pomocí matice, kterou dotáhnete klíčem nebo pomocí pohodlné rychloupínací matice, kdy nepotřebujete na dotahování žádné nářadí. Některé kotouče (na suchý zip, fíbrové) je třeba používat spolu s podložkou, tzv. unašečem. Pro fíbrové kotouče je určený unašeč pod fíbrový disk, pro suché zipy adekvátní unašeč na suchý zip.
    Kotouče párujte s úhlovou bruskou podle průměru kotouče a jeho maximálních otáček (RPM) s otáčkami brusky – brusné/řezné kotouče mají přesně definované max. otáčky (RPM), které při překročení mohou způsobit přetržení kotouče a odletění jeho kousků ve vysoké rychlosti do okolí, což je mimořádně nebezpečné pro kohokoliv, kdo se v jeho blízkosti nachází. Je jasné, co udělá letící kousek kotouče směrem k oku.

Výběr řezného kotouče

Jsou určené pro rychlé a přesné řezání. Do úhlových brusek najdete kotouče o průměrech 75/100/115/125/150/180/230/400 mm a tloušťkách 1 až 4 mm. Nejčastěji používané jsou disky s průměrem 125 mm a tloušťkou 1 mm, potom 230 mm s tloušťkou 2 mm.

  • Tenké řezné kotouče s tloušťkou 1–2 mm řežou rychle a přesně, používají se na tenkostěnné plechy, profily a trubky. Např. pro tenké roxory použijete 125mm kotouč.
  • Kotouče s většími průměry tloušťky 2–4 mm použijete pro řezání silných, plných materiálů. Zde oceníte zejména keramické kotouče, které mají sice vyšší cenu, ale vydrží podstatně víc než korundové. Pokud byste na plný materiál použili tenký 1mm kotouč, rychle by shořel a jeho spotřeba by byla velmi neekonomická.
    Úlohou kotouče je efektivně řezat s nejmenším úběrem materiálu, proto u větších průměrů je třeba počítat s tím, že když řežete např. 100 mm dlouhou trubku na polovinu 3mm silným kotoučem, na konci budete mí dvě části dlouhé ne 50 mm, ale cca 48,5 mm.

V obchodě najdete řezné kotouče dvou typů, které rozeznáte na první pohled:
41 – plochý kotouč na řezání obvodem disku (hranou) – umožňuje maximální hloubku a přesnost řezu, i když horší viditelnost řezu brusičem:
Plochý řezný kotouč typ 41
42 – vypouklý kotouč na řezání obvodem disku (hranou) – umožňuje lepší viditelnost řezu, díky vypouklosti je stabilnější, pevnější a zvládá větší námahu:
Vypouklý řezný kotouč typ 42

Výběr brusného kotouče

Jsou určené na opracování řezů, broušení svarů, odstraňování okují, rzi... Na rozdíl od řezných kotoučů mají tloušťku okolo 6–8 mm, zajistí se tak větší ubírání materiálu.
Brusný kotouč najdete jako typ 27, což znamená, že jde o vypouklý tvar kotouče na broušení čelní plochou disku, díky čemuž je kotouč stabilní a zvládá zvýšený tlak při broušení. Ve střední části je vybraný (má prohlubeň), aby se dala skrýt upínací matice a nepřekážela při práci:

Vypouklý řezný kotouč typ 27

Jakou zrnitost brusného kotouče zvolit?

Určitě jste si všimli, že brusné kotouče jsou různě „hrubé“, tedy zrnité. Zrnitost je velmi důležitý údaj, který udává, kolik materiálu kotoučem odeberete. Čím větší číslo, tím je zrno jemnější a úběr materiálu je pomalejší, pro větší úběr zvolíte hrubší zrnitost (např. pro broušení mědi, hliníku).

  • Použití hrubší zrnitosti brusného kotouče:
    • pro měkké materiály jako měkká ocel, měď, hliník,
    • pokud se nevyžaduje velká „úhlednost“ povrchu,
    • díky rychlejšímu odstraňování materiálu se hodí pro velké plochy.
  • Použití jemné zrnitosti brusného kotouče:
    • pokud potřebujete získat pěkný povrch,
    • pro tvrdší a křehčí materiály.

Kotouče na řezání a broušení MOST

Bezpečnost práce s brusnými a řeznými kotouči

Aby broušení a řezání úhlovými bruskami bylo bezpečné, je třeba se při práci s bruskami řídit následujícími radami:

  • brusný kotouč je určený na broušení, řezný kotouč je na řezání – tj. kotouč určený pouze na řezání nepoužívejte na broušení a naopak. Na řezání jsou kotouče typu 41 a 42, na broušení kotouče typu 27.
    Kotouč na řezání je tenký a není stavěný na broušení. Pod tlakem by se řezný kotouč zlomil, rozletěl do okolí a mohl způsobit vážné zranění.
    Brusný kotouč je zase silný, kdybyste s ním řezali, zbytečně byste ubírali hodně materiálu, zatěžovali brusku a podstatně zvýšili hluk při práci i prašnost.
  • z brusky neodstraňujte ochranný kryt kotouče, je to velmi nebezpečné pro obsluhu i kolem stojící osoby. Slovo ochranný je přece dost jasné ;) – někteří „kreativci“ jsou schopní odstranit ochranný kryt brusky, aby se jim do něj vešel větší kotouč, než je pro brusku určený. Jestliže větší kotouče mají jiné max. otáčky než malé disky (větší se točí pomaleji, menší rychleji), může dojít k už uváděnému přetrhnutí kotouče.
  • nepoužívejte poškozený ochranný kryt – pokud je kryt ohnutý, prasklý nebo opotřebovaný, je třeba ho vyměnit,
  • používejte ochranné prostředky, nutností jsou brýle, moudrostí rukavice, respirátor nebo maska (kvůli vdechovanému prachu), sluchadla, obličejový brusný štít.

Ochranné pomůcky při řezání úhlovou bruskou

Přehled brusných a řezných kotoučů podle obráběného materiálu

V tabulce níže jsme připravili výběr kotoučů podle materiálů, na jejichž řezání nebo broušení jsou určené. Vybrali jsme kotouče značky MOST a 3M, se kterými máme dobré zkušenosti a můžeme se spolehnout na jejich kvalitu. Většinu z nich najdete v našem e-shopu.

Kotouče MOST – kvalitní kotouče vyrobené pro řezání a broušení nejrůznějších materiálů. Jsou oblíbené pro velmi dobrý poměr ceny, výkonu a životnosti, máme s nimi dlouhodobě dobrou zkušenost a především naši zákazníci jsou s nimi spokojení. V portfoliu mají kotouče s korundovým i keramickým zrnem, pro tenké i silné materiály.
Kotouče 3M™ Cubitron™ II – absolutní špička mezi kotouči, patentované přesně tvarované keramické trojúhelníkové zrno Cubitron II řeže velmi rychle, s nižším přítlakem a vydrží dlouho ostré. Jejich jedinou nevýhodou je vysoká cena. Pro výrobu, kde je podstatná rychlost broušení, šetření času a námahy pracovníka, je to výborná volba. Na domácí práce si Cubitron II kupují jen fajnšmekři.
Kotouče Cubitron II jsou perfektní na broušení, při řezání získáte podobný výkon s kotouči MOST, ale za nižší cenu.
Kotouče 3M™ Silver – jde o nižší a cenově dostupnější kategorii kotoučů Cubitron II. Jako brusivo je také použito přesně tvarované zrno ve tvaru trojúhelníku, ale místo keramiky je tu směs precizně tvarovaného zrna a AlOx (oxidu hliníku), která neobsahuje znečišťující látky, proto ho použijete i na antikor/inox. Kotouče Silver mají vyšší výkon, rychlejší řez i delší životnost než běžné kotouče z oxidu hliníku a oxidu zirkoničitého.

Následuje slíbená tabulka brusných a řezných kotoučů. Pro jednoznačnou orientaci je každý brusný kotouč zvýrazněný modrou barvou a řezný kotouč oranžovou.

Typ kotouče
Ocel
Nerez
Litina
Neželezné
kovy
Kámen
Beton
Keramika
PVC
MOST STANDARD – středně tvrdé kotouče s korundovým zrnem, vyztužené pryskyřicí, s vysokou agresivitou při broušení a řezání, s dlouhou životností. Jsou vhodné na broušení obyčejných a nerezových ocelí a na řezání oceli s malými průřezy.
MOST STANDARD INOX – 27
MOST STANDARD INOX – typ 41
MOST STANDARD INOX TURBO – typ 41 – ultralehké ocelové kotouče pro supertenké řezání profilů a tenkostěnných trubek
 
 
 
 
 
 
MOST STANDARD METAL – typ 41
MOST STANDARD METAL Speed – typ 41 – ultratenké kotouče výborné pro řezání profilů a tenkostěnných trubek
MOST STANDARD METAL – typ 42
 
 
 
 
 
 
 
MOST STANDARD MULTI – typ 41 – univerzální kotouč pro širokou škálu materiálů
 
MOST PRO – kotouče s korundovým zrnem, vyztužené pryskyřicí, se zvýšenou tvrdostí a pevností na broušení a řezání, s vysokým výkonem v každé oblasti použití a velmi dlouhou životností.
MOST PRO INOX – typ 27
MOST Futura PRO INOX – typ 41 – ultratenký kotouč, nepřehřívá materiál, nevyžaduje vysoký tlak
 
 
 
 
 
 
MOST PRO METAL + INOX – typ 41 – ultratenké, pro řezání trubek, profilů, tenkostěnných a silnostěnných plechů
MOST PRO METAL + INOX VRS (Reduction Vibration System) – typ 42– zvýšená tuhost disku, systém VRS snižuje škodlivé vibrace
 
 
 
 
 
 
MOST PRO METAL– typ 27 – kotouče se zvýšenou tloušťkou a dodateční výstužnou sítí
MOST PRO METAL – typ 41
MOST PRO METAL– typ 42
 
 
 
 
 
 
 
MOST CERAMIC – kotouče s keramickým zrnem, vyztužené pryskyřicí pro velmi rychlé a agresivní obrábění, s výjimečným výkonem a životností, výborné pro všechny náročné aplikace broušení, na řezání a broušení obyčejných, nerezových, slitinových a tvrdých ocelí, řezání legované a silně opracované oceli, pevných a silnostěnných materiálů.
MOST CERAMIC METAL + INOX – typ 27
MOST CERAMIC METAL + INOX – typ 41
- ultralehké kotouče
 
 
 
 
 
3M™ CUBITRON™ II – výborné kotouče s přesně tvarovaným keramickým zrnem extrémně rychle ubírají materiál, vydrží dlouho ostré, vyžadují nižší přítlak
3M™ Cubitron™ II – typ 27
3M™ Cubitron™ II Flexi – typ 27 – používá se jen s unašečem pod Flexi kotouč
3M™ Cubitron™ II – typ 41
3M™ Cubitron™ II – typ 42
 
 
 
 
3M™ SILVER– kotouče ze směsi bílého přesně tvarovaného zrna 3M a AlOx (oxid hliníku), levnější verze kotouče Cubitron II, ale oproti konkurenčním kotoučům mají velmi rychlý, konzistentní úběr materiálu, delší životnost a dobře chladí.
3M™ Silver – typ 27 – rychlé a náročné broušení, úprava, srážení hran, odstranění svarů, úkosování, odstranění vtoků a nálitků po odlévaní, drážkování, odjehlování
3M™ Silver - typ 41 – řezání trubek, potrubí, konstrukcí, kovových plátů, kovové potrubí, plechy
 
 
 
 
 
 

 

Když chybí kotouče do flexy

Výběr kotouče je při svařování, broušení a řezání kovů klíčová věc, která stojí za úspěšným výsledkem. Než přejdete ke koupi, je nutné si zvolit, zda jdete brousit nebo řezat, jaký materiál vás při práci čeká a jaké nástroje budete používat. Když budete na všechno používat pouze jeden kotouč, může to být nebezpečné, odběr materiálu bude příliš velký nebo budete měnit kotouče příliš často. Doporučujeme také přehodnotit koupi kotoučů s kvalitnějším zrnem aby bylo broušení rychlejší a strávili jste více času svařováním než broušením.

váš tým Solík