Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Jak si vybrat svařovací hořák na CO2 podle výkonu a označení

Doporučte stránku svým známým

Bez svařovacího hořáku nelze svařovat, ale vyznat se v jejich rozdělení a označení nemusí být zrovna lehké. Hořáky CO2 se rozdělují především podle maximálního svařovacího proudu (výkonu). Ten musí odpovídat svářečce, kterou se chystáme použít. Tím však výběr hořáku nekončí, podle parametrů a zatěžovatele jsou dostupné různé typy, které mohou být vhodné pro těžký průmysl, klempířské práce, ale i univerzální použití s klasickými a pulzními svářečkami.

Co je svařovací hořák na CO2?

Svářovací hořák na CO2 je zařízení, které se používá pro ruční obloukové svářování metodou lidově nazývanou CO2 (přesněji MIG/MAG a hořáky MIG/MAG). Do svářečky se zapojí pomocí EURO konektoru a slouží k přívodu proudu, svařovacího drátu a ochranného plynu do oblasti svaru (svarové lázně).

Svařovací hořák MIG/MAG M15 MOST
Svařovací hořák MIG/MAG M15 MOST

Hořák na CO2 může mít různé parametry – vodní nebo plynové chlazení, různý výkon, a také různé použití – hobby nebo profesionální. Na trhu jsou svařovací hořáky s odsáváním, vyměnitelnými i pružnými krky, nebo s dálkovým ovládáním přímo na hořáku.

Výběr hořáku CO2 podle svařovacího proudu a zatěžovatele

Mezi základní parametry každého svařovacího hořáku patří jeho výkon. Výkon svařovacího hořáku MIG/MAG by však vždy měl odpovídat maximálnímu výkonu svářečky. Stejně jako při výběru svářečky, je však důležité vybírat nejen na základě maximálního rozsahu svařovacího proudu, kterým může hořák svařovat, ale i na základě tzv. výkonového využití (zatěžovatele) hořáku.

Zatěžovatel svářečky a svařovacího hořáku

Dovolený zatěžovatel (DZ) je číslo vyjádřené v procentech. Jedná se o hodnotu, která určuje, jak dlouho je možné při daném svařovacím proudu (A) svařovat předtím, než se zapne tepelná ochrana svářečky. Zatěžovatel tedy určuje kolik % času svařovacího cyklu trvá svařování a kolik chlazení.

Například, pokud je zatěžovatel DZ = 60 % při svařovacím proudu 100 A, znamená to, že při tomto proudu 60 % času svářečka a svařovací hořák svařují a 40 % času potřebují na chlazení. V cyklu, který trvá například 10 minut, tedy svářečka 6 minut svařuje a 4 minuty chladí.

Zatěžovatel MIG/MAG svářečky
Zatěžovatel MIG/MAG svářečky Fanmig 322W Pulse označené X a vyjádřené v procentech

Všeobecně při svařování doporučujeme zvolit svařovací hořák, který má alespoň 60% zatěžovatele u svařovacího proudu, který budete nejčastěji používat. U hobby a příležitostného svařování může být zatěžovatel o něco nižší – například 40 %. Většina hořáků chlazených plynem má však zatěžovatel s hodnotou 60 %.

Chlazení hořáku na CO2 plynem nebo vodou

Svařovací hořáky MIG/MAG lze rozdělit podle několika kritérií (podle výkonu nebo použití). Můžeme je rozdělit také podle typu chlazení – na hořáky chlazené plynem (vzduchem) a na hořáky chlazené kapalinou (nepřesně nazývané také jako hořáky chlazené vodou).

Hořáky s plynovým chlazením jsou nejčastější a nejvíc používané – vhodné i pro svářečky, které mají nižší maximální rozsah svařovacího proudu. Jsou doporučované pro rychlé svařování s nižším svařovacím proudem a v případech použití, kde není třeba svařovat nepřetržitě během celé pracovní směny. Hodnota zatěžovatele plynového hořáku obvykle nepřesahuje 60 %. Na rozdíl od hořáku chlazeného kapalinou je tento typ hořáku levnější a pro jeho provoz není třeba chlazení vodou.


MIG/MAG hořák MOST s plynovým chlazením a EURO konektorem
MIG/MAG hořák MOST s plynovým chlazením a EURO konektorem

Svařovací hořáky s vodním chlazením jsou vhodné pro profesionální použití, při kterém je třeba svařovat nepřetržitě a s vyšším svařovacím proudem. I to je jeden z důvodů proč se zatěžovatel hořáku MIG/MAG s vodním chlazením uvádí s hodnotou 100 %. Hořáky s vodním chlazením naleznou uplatnění v náročných provozech vyžadujících nízkou teplotu hořáku, aby svářeč co nejméně pociťoval nepohodlí související s vysokou teplotou. Vodou chlazené hořáky se používají spolu s chlazením (chladicí jednotka může být přímo ve svářečce, nebo externí) a s chladicí kapalinou, která pomáhá udržovat nízkou teplotu.

MIG/MAG hořák MOST s vodním chlazením a EURO konektorem
MIG/MAG hořák MOST s vodním chlazením, hadicemi a EURO konektorem

Připojovací konektory hořáků ke svářečkám MIG/MAG

Většina svařovacích hořáků MIG/MAG používá k připojení ke svářečce EURO konektor (tzv. EURO koncovku). Konkrétní výrobci nabízí různé náhradní díly a adaptéry pro připojení hořáku ke svářečce. EURO koncovka se u svářeček a hořáků CO2 používá déle než 30 let, především díky univerzálnosti připojení a kompatibilitě s většinou svářeček MIG/MAG.

Označení hořáků CO2 – rozdělení podle typu a výkonu

Na trhu můžete najít svařovací hořáky od různých výrobců. Každý výrobce je označuje trochu jinak, ale typ hořáku (označení) zůstává stejný. Jaké jsou nejprodávanější svařovací hořáky a kdy je vhodné je použít?

Svařovací hořák M 15 s nízkou hmotností

Svařovací hořák MIG/MAG s označením M15 dokáže při 60 % zatěžovateli svařovat s maximálním svařovacím proudem 180 A (s čistým CO2) a 150 A se směsným plynem s 82 % Ar a 12 % CO2.

Tento parametr udává, že svařovací hořák M15 vydrží s plynem MIX maximálně proud 150 A. Je tedy vhodný pro svářečky s maximálním rozsahem svařovacího proudu 150 A, nebo pro svářečky s maximálním výkonem do 200 A, se kterými se svařuje s nižším svařovacím proudem.

Lehký svařovací hořák na CO2 M 15
Lehký svařovací hořák na CO2 M 15

Mezi výhody hořáku M15 patří především jeho nízká hmotnost. Tyto svařovací hořáky jsou vhodné pro autoklempíře a do výroby automobilových karoserií. Výrobce MOST u hořáků M15 nezapomněl ani na ergonomické úchopové rukojeti a na důmyslný kloub hořáku. V naší nabídce najdete také svařovací hořáky M15 od dalších výrobců.

Svařovací hořák M 25

Svařovací hořák MIG/MAG M25 dokáže se 60% zatěžovatelem svařovat s maximálním svařovacím proudem 230 A (čistý CO2) a 200 A se směsným plynem MIX M21. Tento parametr udává, že svařovací hořák M25 vydrží s plynem MIX maximálně proud 200 A.

Svařovací hořák MIG/MAG M 25
Svařovací hořák MIG/MAG M 25

Při použití s pulzní svářečkou je ale třeba připočíst rezervu 30 %, tedy pulzní svařování s 150 A – pulzní svařování namáhá hořák a jeho spotřební díly více. Svařovací hořáky M15 a M25 patří mezi nejprodávanější a nejvíc používané hořáky, přesto ale nepatří mezi naše nejoblíbenější. My doporučujeme hořáky Binzel AT155 LW/ AT255 LW nebo univerzální hořák M24.

Svařovací hořáky CO2 Binzel AT 155/ AT 255 LW s výměnnými krky

Zvláštní kategorií jsou svařovací hořáky CO2 Binzel, které mají možnost výměny krku hořáku. V obou případech (AT155 i AT255) jde o kvalitní nadimenzované svařovací hořáky CO2 od německého výrobce. Díky výměnnému otočnému krku je možné využívat hořák s kratšími obratnějšími krky, které ho odlehčí a dostanete se s nimi i do hůře dostupných míst. Lehkost svařovacích hořáků Abicor Binzel ještě umocňuje odlehčený kabelový svazek BIKOX®, který hořák odlehčí až o 50 %.

Hořák AT 155 LW dokáže při 60% zatěžovateli svařovat s maximálním svařovacím proudem 190 A (čistý CO2) a 180 A se směsným plynem. Svařovací hořák AT 155 vydrží s plynem MIX maximální proud 180 A.
Hořák AT 255 LW dokáže při 60% zatěžovateli svařovat s maximálním svařovacím proudem 240 A (čistý CO2) a 220 A se směsným plynem. Svařovací hořák AT 255 vydrží s plynem MIX maximální proud 220 A.

Vyměnitelný krk umožňuje využít svařovací hořák AT 255 pro autoklempířské práce i s vyšším svařovacím proudem. Tyto hořáky jsou vhodné pro svářečky 200–250 A, nebo pro pulzní svářečky s výkonem do 200 A.

Svařovací hořák M 24 se širokým využitím

Svařovací hořák MIG/MAG M24 dokáže se 60% zatěžovatelem svařovat s maximálním svařovacím proudem 250 A (čistý CO2) a 220 A se směsným plynem. Svařovací hořák M24 vydrží s plynem MIX maximální proud 220 A.

Svařovací hořák na CO2 M24 – ML2400 Lorch Powermaster
Svařovací hořák na CO2 M24 – ML2400 Lorch Powermaster

Například výrobce MOST nabízí tento hořák i v krátké 2 m verzi pro svařování hliníku (hořák má teflonový bowden, který zajišťuje plynulý chod hliníkového drátu). Celkově je M24 velmi univerzální hořák se širokou škálou využití – můžete jej použít i při svařování s pulzními svářečkami a díky subtilnímu designu dosáhnete i na tenčí místa. Můžete si ho pořídit i v provedení s ovládáním – například hořák ML2400 LORCH Powermaster. Díky ovládání můžete přidávat a ubírat svařovací proud přímo na rukojeti hořáku.

Hořák M24 má většinou plynové chlazení, je ale k dispozici také s vodním chlazením pod označením M240. Tento hořák už však disponuje vyšším výkonem a také jinou hodnotou zatěžovatele. Právě kvůli širokým možnostem využití patří hořák M24 mezi naše nejoblíbenější vzduchem chlazené horáky.

Svařovací hořák M 240 s vodním chlazením a 100% zatěžovatelem

Svařovací hořák MIG/MAG M240 (verze hořáku M24 s vodním chlazením) dokáže se 100% zatěžovatelem svařovat s maximálním svařovacím proudem 300 A (čistý CO2) a 270 A se směsným plynem. Svařovací hořák M240 vydrží s plynem MIX maximální proud 270 A.

Svařovací hořák chlazený kapalinou M 240 MOST
Svařovací hořák chlazený kapalinou M 240 MOST

U hořáků s vodním chlazením se počítá 100% hodnota zatěžovatele. Profesionální hořáky s vodním chlazením jsou určené pro svařování bez přestávek s vyšším svařovacím proudem. I když jde v podstatě o hořák M24, jeho výkon při svařování se směsným plynem je až 270 A. Právě kvůli svému výkonu a lehkosti je svařovací hořák M240 vhodný také pro dlouhé svary a hrubší materiály (např. 5 mm stěny). Doporučujeme ho používat u pulzních svářeček s rozsahem svařovacího proudu kolem 250 A.

Svařovací hořák M 36

Hořák M36 dokáže při 60% zatěžovateli svařovat s maximálním svařovacím proudem 300 A (čistý CO2) a 270 A se směsným plynem. Svařovací hořák M36 vydrží s plynem MIX maximální proud 270 A (tento parametr se může lišit podle výrobce hořáku – udávaný parametr je pro svařovací hořák M36 MOST Sgrip).

Srovnání svařovacích hořáků M 240 a M 36
Srovnání svařovacích hořáků M 240 a M 36

Rozsahem svařovacího proudu se M36 shoduje s hořákem M240, ale liší se v zatěžovateli! M240 je navržený pro nepřerušované svařování, zatímco M36 tuto zátěž vydrží jen krátce (se zatěžovatelem 60 % je to pouze 6 minut z 10 minutového svařovacího cyklu). Právě proto ho hořák M240 výkonnostně překonává. M36 je možné použít tam, kde je třeba svařovat při vyšších ampérech a bez vodního chlazení. Hořák je vhodný pro svařování se svářečkami 250–300 A, případně s pulzní svářečkou s rozsahem svařovacího proudu 250 A.

Svařovací hořák M 501 pro velké konstrukce

Hořák M501 dokáže při 100% zatěžovateli svařovat s maximálním svařovacím proudem 500 A (čistý CO2) a 450 A se směsným plynem. Svařovací hořák M501 vydrží s plynem MIX maximální proud 450 A
(tento parametr se může lišit podle výrobce hořáku – udávaný parametr je pro svařovací hořák MB 501 D Grip Binzel).

Svařovací hořák na CO2 pro těžký průmysl – M 501
Svařovací hořák na CO2 pro těžký průmysl – M 501

M501 je robustní hořák určený pro těžký průmysl a nepřetržitý provoz – využívají ho výrobci hal, je vhodný pro velké konstrukce, ocelové vozy a hrubé stěny.

Svařovací hořák M6W nabitý technologiemi

ARC MIG/MAG hořák M6W od výrobce MOST je určený pro ty, kteří se nespokojí se svařovacím proudem nižším než 500 A.

Hořák M6W dokáže při 100% zatěžovateli a 1600 W vodním chlazení svařovat s maximálním svařovacím proudem 550 A (čistý CO2) a 530 A se směsným plynem. U pulzní svářečky jsou tyto parametry o něco nižší – maximální rozsah svařovacího proudu je 380 A (u CO2 i směsného plynu). Svařovací hořák M6W vydrží s plynem MIX maximální proud 530 A.

Svařovací hořák M6W s novými technologiemi a zúženou hubicí
Svařovací hořák M6W s novými technologiemi a zúženou špičkou

Svařovací hořák je vyroben pro vysoký výkon i díky svému patentovanému difuzéru, velmi robustní hubici a subtilní špičke. Disponuje také technologiemi jako BI-FLOW (dvojitá cirkulace chladicí kapaliny, která efektivně zajišťuje chlazení všech dílů hořáku až po špičku) nebo FORCE COOL (speciální tvar a uspořádání kanálů, kterými proudí ochranný plyn).

Srovnání svařovacích hořáků CO2

Typ hořáku (označení) Max. svařovací proud (CO2) Max. svařovací proud (směsný plyn MIX M21 – 82 % Ar, 12 % CO2) Chlazení hořáku Použití / Aplikace Výhody a vlastnosti Náhradní díly na hořák CO2
M15 (DZ = 60 %)
80 A
(DZ = 60 %)
150 A
vzduchem (plynové) - autoklempíři, výroba autokaroserií

- se svářečkami od 150–200 A, pro svařování s nižším proudem
- velmi lehký a obratný hořák Katalogový list s náhradními díly

Startovací sada k hořáku M15
M25 (DZ = 60 %)
230 A
(DZ = 60 %)
200 A
vzduchem (plynové) - se svářečkami od 180–250 A, pro svařování s nižším proudem - nejprodávanější a nejvíc používaný hořák střední třídy k malým svářečkám Katalogový list s náhradními díly

Startovací sada k hořáku M25
AT155 LW/
AT255 LW
AT155 (DZ = 60 %)
190 A

AT255 (DZ = 60 %)
240 A
AT155 (DZ = 60 %)
180 A

AT255 (DZ = 60 %)
220 A
vzduchem (plynové) - autokarosérské a klempířské práce s vyššími ampéry

- se svářečkami od 200–250 A, s pulzními svářečkami do 200 A
- bikox kabel (o 50 % lehčí hořák)

- vyměnitelné otočné krky
Katalogový list s náhradními díly
M24 (DZ = 60 %)
250 A
(DZ = 60 %)
220 A
vzduchem (plynové) - univerzální využití

- s pulzními svářečkami do 200 A
- provedení pro svařování hliníku a možnost s ovládáním

- lehký a subtilní hořák

Katalogový list s náhradními díly

 

Startovací sada k hořáku M24

M240 (DZ = 100 %)
300 A
(DZ = 100 %)
270 A
kapalinou (vodní) - dlouhé svary

- hrubší materiály (5mm stěny)

- s pulzními svářečkami do 250 A

- varianta s ovládáním

- lehký a subtilní hořák


- 100% zatěžovatel – nepřetržitý výkon i s vyšším svařovacím proudem

Katalogový list s náhradními díly

 

Startovací sada k hořáku M24

M36 (DZ = 60 %)
300 A
(DZ = 60 %)
270 A
vzduchem (plynové) - se svářečkami od 250–300 A

- s pulzními svářečkami do 250 A

- využití tam, kde je potřebný výkon bez možnosti vodního chlazení
- vyšší výkon hořáku s plynovým chlazením Katalogový list s náhradními díly
M501 (DZ = 100 %)
500 A
(DZ = 100 %)
450 A
kapalinou (vodní)

- těžký průmysl, pro vysoký výkon a nepřetržitý provoz

 

- velké konstrukce, ocelové vozy, hrubé stěny

- 100% zatěžovatel – nepřetržitý výkon i s vyšším svařovacím proudem

 

- robustní konstrukce pro nejtěžší průmysl

Katalogový list s náhradními díly

 

Startovací sada k hořáku M501

M6W

(DZ = 100 %)
550 A

Pulzní svařování
(DZ = 100 %)
380 A

(DZ = 100 %)
530 A

Pulzní svařování
(DZ = 100 %)
380 A

kapalinou (vodní) - použití všude tam, kde je zapotřebí vysoký svařovací proud

- svářečky od 400 do 550 A a pulzní 400 A

- 100% zatěžovatel – nepřetržitý výkon i s vyšším svařovacím proudem

 

- nové technologie (BI-FLOW, FORCE COOL – NRS a SIC)

Katalogový list s náhradními díly

Náhradní díly na hořák CO2

Výběr hořáku může často záviset i na dostupnosti a ceně náhradních dílů. Někdy je složité zorientovat se v nabídce náhradních dílů na hořák CO2 (špičky, hubice, držáky špiček...). Proto jsme vytvořili startovací sady k hořákům CO2. Tuto kategorii jsme vytvořili pro zjednodušení nákupu náhradních dílů na nejprodávanější hořáky CO2. Díly nejprodávanějších MIG/MAG hořáků spolu s objednacími čísly jsou popsané i na obrázku dole (také ho můžete najít v sekci dokumenty v článku v .pdf verzi).

nahradni-dily-na-horak-co2-tabulka
Náhradní díly na hořák CO2 – nejprodávanější typy

Jak si správně vybrat svařovací hořák MIG/MAG podle použití?

Každý typ hořáku je vhodný pro jiné způsoby použití. Hořáky s vodním chlazením se využívají v průmyslu s nepřetržitým provozem, kde je třeba svařovat s vyšším svařovacím proudem. Hořáky chlazené vzduchem (plynové) zase v případě „rychlého svařování“ s přestávkami a s nižším proudem.

Pro výrobce autokaroserií a klempíře doporučujeme hořáky M 15 a M 25 – pro toto použití jsou vychytávkou i svařovací hořáky Binzel AT 155 LW a AT 255 LW s vyměnitelnými krky, od kterých můžete očekávat o něco vyšší výkon.

Pro svářeče, kteří hledají univerzální hořák i ve variantě pro svařování hliníku, je vhodný hořák M 24 s plynovým chlazením. M 36 zase nalezne uplatnění v případech, kdy je potřeba výkon, ale není možné použít vodní chlazení. M240 – varianta hořáku M24 s vodním chlazením se používá pro dlouhé svary, když je potřeba svařovat více svarů s pulzním svařováním kolem 250 A.

Svařovací hořáky M501 a M6W jsou určené pro těžký průmysl s potřebou nepřetržitého svařování s vysokým výkonem (400–500 A). Svařovací hořák M501 je ideální pro velké konstrukce a hrubé stěny. M6W je použitelný v případech, kdy je potřebný pulzní proud 380–450 A. Právě díky novým technologiím BI-FLOW a FORCE-COOL dostal M6W označení i „iPhone“ mezi hořáky.

Kompletní nabídku svařovacích hořáků najdete také v našem e-shopu v kategorii Svařovací hořáky CO2.

váš tým Solík



Dokumenty: Náhradní díly pro svařovací hořáky CO2 MIG/MAG 1.71 MB 1.71 MB
Související produkty
Svářecí hořák ARC M1 4m 180/150 A
2 500 s DPH 2 066 bez DPH
Skladem >10 ks
Startovací sada na MIG/MAG (CO2) hořák M15 v kufříku
423 s DPH 349 bez DPH
Skladem >35 ks
Svařovací hořák CO2 – MIG / MAG MOST M24 SGRIP 4 m
3 069 s DPH 2 536 bez DPH
Skladem >5 ks
Sada příslušenství ARC M1/M18
302 s DPH 249 bez DPH
Skladem >35 ks
Svařovací hořák MIG/MAG M15 SGRIP MOST 4 m
2 218 s DPH 1 833 bez DPH
Skladem >20 ks
Svařovací hořák CO2 – MIG/MAG MOST M25 SGRIP 4 m
2 779 s DPH 2 296 bez DPH
Skladem >10 ks
Startovací sada na MIG/MAG (CO2) hořák M25 v kufříku
515 s DPH 425 bez DPH
Skladem >20 ks