Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Indukční ohřev účinně nahrazuje autogen

Doporučte stránku svým známým

Indukční ohřev při nahřívání kovů postupně nahrazuje klasický ohřev autogenem a propanbutanovým plamenem. Přechod od plamene k indukci je následkem nesporných výhod, které indukční ohřevy přinášejí. Oproti autogenu mají navrch v bezpečnosti, způsobu a možnostech použití, lokálnosti ohřevu i energetické účinnosti. Víte, na co všechno se indukční ohřev používá a jaké jsou praktické důvody, proč byste ho měli upřednostnit před autogenem? Na jakém principu funguje?

Indukční ohřevy vs. autogen
Indukční ohřevy vs. autogen

Princip indukce při nahřívání

Indukční ohřevy pracují díky elektromagnetické indukci, která je známá již od roku 1831 díky geniálnímu fyzikovi a chemikovi Michaelovi Faradayovi. Díky svému nadčasovému vnímání světa pochopil princip, který v dnešní době využíváme u generátorů, ve varných deskách a i pro indukční nahřívání kovů, resp. elektricky vodivých materiálů. Materiál (součásti, trubky, plechy...) se zahřívá vložením do indukční cívky. Skrz cívku proudí střídavý proud vytvářející magnetické pole indukující ve vloženém materiálu tzv. vířivé proudy. Působením proudů vzniká teplo (Joulovo teplo) zahřívající vložený materiál. Zde je třeba vypíchnout podstatnou výhodu indukčního ohřevu – indukční cívky zahřívají pouze část materiálu uvnitř cívky, okolí mimo působení vířivých proudů má podstatně nižší teplotu.

Indukční ohřev vs. autogen? Jaké výhody má indukční nahřívání kovů?

Když tvrdíme, že indukční ohřevy mají nahradit autogen, na který jste zvyklí, musíme uvést, jaké mají v porovnaní s ním pozitiva:

Indukční ohřevy DAWELL CZ
Indukční ohřevy DAWELL CZ

Kde se indukční ohřev používá?

Na česko-slovenském trhu se vývoji a výrobě indukčních ohřevů věnuje firma DAWELL CZ. Svými ohřevy pokrývají širokou škálu potřeb uživatelů, začínají domácími mistry a končí v průmyslu, v závislosti na potřebném výkonu a použití ohřevu.
Indukční nahřívání tedy využijete v autoservisu, dílně, servisu, údržbě, ve výrobě, svářečských dílnách, při topenářských pracích, instalatérství, opravě lodí, vlaků, nákladních vozidel...
Pro autoservisy a menší dílny jsou ideální malé mobilní indukční ohřevy, které snadno přemístíte. Pro průmysl a výrobu jsou stavěné větší ohřevy s vyšším výkonem.

Indukční ohřevy použijete na:

Jaký výkon mají dílenské indukční ohřevy?

Při výběru ohřevů se nejprve určuje potřebný výkon pro požadovaný způsob použití. Následně se určí samotný typ ohřevu a jeho funkce. Ohřevy můžeme podle výkonu rozdělit do tří skupin:

Malé indukční ohřevy s výkonem od 1,2 kW až 2,2 kW, které využívají zejména autoservisy, dílny a domácí kutilové pro různé způsoby použití. Jsou malé, velmi lehké (2 až 4,5 kg), výborně přenosné (určené buď do ruky nebo je přenesete přes rameno) a jednoduché na obsluhu – po napojení do běžné zásuvky, nasazení indukční cívky a stlačení spouště hořáku jednoduše ohříváte. Malé ohřevy jsou chlazené vzduchem. Oblíbeným modelem této skupiny je dílenský invertorový indukční ohřev DHI-15 PKW s výkonem 1,5 kW, se kterým ohřejete díly na teplotu 800 °C a více. Během pár sekund nahřejete a povolíte šrouby na autě, matice, zrezivělé součástky, ohřejete výfuk, trubku, plech, nástroje před kalením, lepením, pájením… Výhodou je stabilní výkon, nízká hmotnost a tím i mobilita, tichý provoz a nízká cena.

Indukční ohřev DHI-15 DAWELL CZ
Indukční ohřev DHI-15 DAWELL CZ

Střední, výkonnější indukční ohřevy s výkonem 3,5–3,7 kW jsou určené do průmyslu, pro větší techniku nebo větší průměry. Použijete je v různých případech, jako jsou např. opravy, montáž, renovace, údržba, tvrdé a měkké pájení, rozmrazování, ohřev nástrojů před kalením, lepením, pájením, ohřev šroubů, matic, hřídelů, profilů, ložisek, plechů, poplastování částí součástek (aby nerezavěly a neodíraly se). Díky bodovému ohřevu dokážete účelově nahřívat pouze tu část, která je určená k poplastování, ohýbání... a nemusíte nahřívat celý díl.
Střední ohřevy se připojují do běžné 230V zásuvky, kdy 3,7 kW je nejvyšší možný výkon, který se z něj dá získat. Maximální výkon 3,7 kW v této třídě má indukční mobilní ohřev DHI-45.

Ohřevy této kategorie mají malé rozměry (jako malá svářečka) a stále je možné je poměrně snadno přenést (11,5–13,5 kg). Jsou určené hlavně k tomu, aby si je uživatel položil vedle místa ohřevu a díky 2metrovému hořáku dosáhl a nahřál potřebné místo.

Pro vyšší výkon jsou výkonnější indukční ohřevy chlazené chladicí kapalinou. Chladicí okruh chladí součástky na PVB deskách i indukční hořák. Díky chlazení kapalinou mají ohřevy několikanásobně vyšší zatěžovatel a přitom si zachovávají malé rozměry, což by při chlazení vzduchem nebylo možné.

Zdroje umožňují nastavit výkon v % ohřevu i časové omezení ohřevu, kdy po uběhnutí nastaveného času stroj indukci automaticky vypne.

Indukční ohřev DHI 45C Industry Dawell CZ
Indukční pájení měděných trubek stříbrnou pájkou (vlevo) a indukční ohřev kovových dílů kruhovou cívkou (vpravo)

Velké, nejvýkonnější indukční ohřevy s výkonem 8 kW až 10 kW – jde o nejsilnější ohřevy, které se používají na opravy velkých strojů (autobusy, kamiony, stavební technika...), povrchové kalení, předehřevy před svařováním, ohýbání, servis, nahřátí velkých čepů a matic na vysokou teplotu (když je chcete odstranit). Často jde o citlivé místa, kde je třeba ohřát pouze přesně danou malou část, např. pokud je okolo nahřívaného místa hydraulika nebo tlumič plný oleje, které nemůžete poškodit, v takovýchto případech je bodový ohřev k nezaplacení. Důležitý způsob použití je rovnání (stejně jako pomocí autogenu) – např. po svařování se běžně část materiálu zkroutí, ohne a vy ji musíte za tepla vyrovnat.
Při delším času působení indukce na jednom místě dosáhnete vyšší teploty, čímž můžete dostat materiál až na bod tavení nebo dokážete indukcí i řezat.

I u těchto strojů si můžete nastavit výkon v % (100–16 %) a časové omezení ohřevu, které se často používá na bodový ohřev a vypínání plechů. Jde zde možnost připojení dálkového ovládání – pedál, automatická linka, robot… ohřevy mají hmotnost 58 kg, ale díky umístění na podvozku s velkými kolečky je můžete snadno přesunovat. K tomu máte dlouhý 4metrový hořák, s kterým dosáhnete všude, kde je třeba ohřívat.

Velké ohřevy připojíte do průmyslové zásuvky s napětím 230 V nebo třífázové na 400 V. Jsou chlazené kapalinou.

Zatím nejsilnější ohřev vyráběný firmou Dawell CZ je průmyslový indukční ohřev DHI 120 s výkonem 10 kW.

Indukční ohřev DHI-120F DAWELL CZ
Indukční ohřev DHI-120F DAWELL CZ

Varianty indukčních ohřevů podle funkcí a zaměření

Jak jsem již uvedli, v první řadě se indukční ohřevy rozdělují podle výkonu. Dělíme je také podle funkcí a zaměření. Pro každého uživatele je důležité správně zvolit cenovou hladinu a výkon, ale pro správný výběr zařízení je důležité vědět, jaké funkce potřebujeme.

Indukční ohřevy od firmy Dawell CZ jsou vyráběné ve třech sériových řadách (variantách) – F, C a E. Ke každé variantě uvádíme jeden příklad použití, i když možností je samozřejmě mnohem víc:

Indukční cívky (induktory)

Každý z ohřevů má definovanou škálu použitelných indukčních cívek, tzv. induktorů. Cívky se vyrábějí v různých tvarech (kruhové, pravoúhlé, ploché, vícezávitové...), aby pokryly velké množství případů použití.

Hlavný rozdíl je mezi cívkami, které jsou chlazené vzduchem a chladicí kapalinou:

Systém připojení cívek k indukčnímu hořáku se u jednotlivých ohřevů liší. Některé stroje (DHI-100, DHI-120, DHI-45) mají cívky přichycené pomocí čtyř šroubů, jiné (DHI-44F/E) mají závitový systém. Výměna indukční cívky je rychlá (do 3 minut).

Práce s cívkami je jednoduchá, při průchodu proudu indukční cívkou se na hořáku rozsvítí LED kontrolka ohřevu. Čím déle necháme cívku na materiál působit, tím více se materiál prohřeje do hloubky, což vidíme i na změně barvy do červena.

Příklady použití indukčních cívek

Pevné kruhové cívky se používají na ohřívání trubek nebo šroubů, takové cívky jsou až do vnitřního průměru 82 mm.
Profilové „U“ cívky jsou určené k pájení (tvrdému i měkkému).
Flexibilní cívky jsou pro navinutí na ohřívaný materiál, pokud nejde použít nasazovací cívky, např. na výfuky, spojovací tyče...
Fokusační cívky jsou přikládací cívky k nahřívání plochých materiálů, plechů...
Ploché cívky PAD jsou určené k ohřívání plechů karosérií, pro jednoduché odlepování samolepek, tmelů, oken...

Indukční cívky
Indukční cívky na použití s indukčními ohřevy

Na závěr

Pan Faraday by měl z trendu přechodu od autogenu k indukčnímu ohřevu určitě radost. Oheň má své kouzlo, ale dokáže i popálit a způsobuje víc starostí o bezpečnost. Invertorové indukční ohřevy jsou proti tomu projevem moderní doby, jsou efektivní, bezpečné, jednoduché a rychlé. Indukční nahřívání kovů je budoucností, ať už potřebujete indukční ohřev s vyšším výkonem do výroby, na opravu větších strojů a zařízení nebo menší, kompaktnější do menších autoservisů a kutilských dílen. Na indukční ohřev pro použití se silnějšími materiály, které vyžadují velmi vysoký výkon si ale ještě musíme chvilku počkat. Pokud vás indukční ohřevy DAWELL CZ zaujaly, rádi vám zodpovíme jakoukoliv otázku.

Nakonec bychom chtěli poděkovat panu Ondřejovi Kuklovi ze společnosti DAWELL CZ za vyčerpávající odborné informace a ochotný přístup, díky kterým tento článek vznikl.

váš tým Solík

Indukční ohřev na indukční nahřívání kovů Dawell



Dokumenty: Přenosný indukční ohřev do autoservisů i údržby DHI-15 PKW DAWELL CZ 781.69 KB 781.69 KB Průmyslový mobilní indukční ohřev DHI-45C INDUSTRY Dawell CZ 1.85 MB 1.85 MB Mobilní, výkonný indukční ohřev DHI-100F/C a DHI-120F/C pro automobilový a svářecí průmysl 1.09 MB 1.09 MB