Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Co je MIG a MAG (CO2) svařování?

Doporučte stránku svým známým

Svařovací metody MIG a MAG (ne úplně správně známé jako céóčko) jsou v současnosti jedněmi z nejrozšířenějších metod svařování na světě. Svářečky MIG/MAG tak získávají velkou oblibu při použití v domácnosti i v průmyslu.

Podle definice jde v obou případech o „proces obloukového svařování, na základě kterého vznikají spojení kovů za pomoci jejich zahřívání elektrickým obloukem, který vzniká mezi plynule podávaným svařovacím drátem a svařencem“. Jednoduše řečeno, svářečka plynule posouvá svařovací drát přes svařovací hořák a pomocí elektrického oblouku, který vzniká při kontaktu drátu se svařencem, se kov taví, následně tuhne a tvoří se svar.

Jaký plyn použít při MIG a MAG svařování?

Ochranný plyn CO2 (oxid uhličitý) se používá při svařování metodou MAG (Metal Active Gas). Proto by výraz CO2 svařování měl být používán pouze pro svařování MAG. CO2 se používá čistý nebo jako směs CO2 a argonu (takzvaný corgon: 82 % argon a 18 % CO2), především na svařování nerezu. Výjimečně se můžeme setkat i s třísložkovými směsmi s příměsí kyslíku.

Rozdíl mezi čistým CO2 a směsí CO2 + argonu je především v jejich vlastnostech při používání, čemuž musíme přizpůsobit výběr redukčního ventilu. Oxid uhličitý se při rozpínání významně ochlazuje, což může způsobovat problémy se zamrzáním a následně přítokem plynu. Proto je dobré používat redukční ventil s ohřevem. Právě přidáním argonu tento problém eliminujeme, a proto je obecně doporučováno používat právě směs. Pravdou je, že při používání čistého CO2 je výsledný svar méně pórovitý, ale jedná se o minimální rozdíl, který při běžném a často i profesionálním svařování nemá zásadní vliv na kvalitu svaru.

Při svařování MIG (Metal Inert Gas) se typicky používá argon a helium, většinou na svařování hliníku a dalších neželezných kovů.

Proč se metody MIG/MAG nazývají jako CO svařování?

Lidový, ne úplně správný, název CO2, nebo CO svařování se používá právě kvůli metodě MAG, kde se jako plyn může využívat oxid uhličitý. I když se při MIG svařování oxid uhličitý nepoužívá, MIG/MAG svářečce se často říká CO2 svářečka. Před tím, než se začaly používat různé směsi, byl CO2 nejrozšířenějším plynem a navzdory nepřesnému pojmenování se název rozšířil i na MIG svařování a používá se dodnes.

Jaký je rozdíl mezi metodou MIG a MAG?

Dá se říci, že jediný rozdíl mezi svařováním MIG a MAG je v typu ochranného plynu. Jeden aktivně zasahuje do svařovacího procesu (active = aktivní), druhý ho pouze chrání (inert = nečinný). Rozdíl mezi MIG a MAG podrobněji popisujeme v článku Příprava na svařování s CO2 svářečkou. Základy svařování CO2.

Svařování CO2 MIG MAG
Svařování MIG MAG (CO2 svařování)

Výhody svařování MIG/MAG oproti jiným metodám

Tyto metody svařování jsou celosvětově velmi oblíbené pro velice kvalitní svary, navíc s nízkými náklady. MIG/MAG svařování má následující výhody:

Proč používat metodu MIG/MAG

Omezení svařování MIG MAG

MIG/MAG svařování není vhodné pro exteriérové svařování, když se dá předpokládat, že ochranný plyn odfoukne vítr. Pro svařování venku je lepší použít svařování obalenou elektrodou MMA.

MIG/MAG svářečky pro hobby i profesionální využití

Klasické MIG/MAG svařování je stále jednou z nejpoužívanějších svařovacích metod využívanou ve většině firem, ale i menšími živnostníky. Pro dosažení optimálních svarů je důležitý výběr svařovacího zdroje, tj. MIG/MAG svářečky, pro konkrétní způsob použití spolu s příslušenstvím a přídavným materiálem.

váš tým Solík