Váš prehliadač nie je podporovaný na tejto stránke.

Zkušený svářeč, který se neunaví – automatizace svařovacích výrob Cobotem

Doporučte stránku svým známým

Poptávka po kvalitní svářečské práci roste, ale kvalifikovaných svářečů na trhu ubývá. Automatizace svařování průmyslovými roboty je nákladná, a tak se digitální inovace dostávají do svařovacího průmyslu jen pomalu. Kolaborativní svařovací robot jsou proto jednoznačným kandidátem na posilu týmu, který přináší vysokou kvalitu svarů a mohou si ho dovolit i menší a středně velké výrobní podniky.

Co je kolaborativní svařovací robot – Cobot?

 Svařovací kolaborativní robot  (Cobot, nebo Kobot) je automatizované zařízení, které je navržené tak, aby mohlo spolupracovat s člověkem. Po nastavení se Cobot pohybuje s vysokou přesností a vytváří robotické svary. Díky nižší hmotnosti konstrukce, zabudovanému bezpečnostnímu systému a nižším rychlostem pohybu, takovýto svařovací robot nemusí být umístěn v bezpečnostní kóji, jako je tomu u průmyslových svařovacích robotů. Navíc má výhodu i v jednoduchosti programování. Tím se snižuje cena na jeho zařazení do výroby a umožňuje užší spolupráci s člověkem.

Svařovací Cobot Lorch Welding Solík

Jak automatizovat svařovací dílnu s využitím svařovacího Cobota

Svářeč, který pracuje se svařovacím robotem nejprve Cobota nastaví, zkontroluje výrobu a deleguje na něj únavné rutinní činnosti. Zaškolený operátor v automatizované svářečské dílně díky kobotovi posvařuje potřebné kusy, zatímco zkušený svářeč využije své znalosti při komplikovanějších specifických svarech. Výsledkem je v první řadě zvýšení produktivity výroby. Opakovaná robotická kvalita svařených spojů má na svědomí méně nepodařených svarů a snížení potřeby dodatečného broušení svarů, či opracování tepelně deformovaných kusů. Navíc jste díky moderním digitálním technologiím právě udělali krok ke čtvrté průmyslové revoluci – Industry 4.0.

Kdy uvažovat o zřízení automatizovaného pracoviště s kolaborativním robotem?

Svařovací Cobot svar

Nastavení Cobota zvládne každý svářeč, který ovládá chytrý telefon

Programování, které u průmyslových robotů vyžaduje kvalifikované integrátory a trvá několik týdnů, je při využití svařovacího Cobota mnohem jednodušší. Je poměrně intuitivní a zvládne ho i běžný uživatel chytrého telefonu. S využitím funkce Free-Drive můžete pohodlně rukou dovést hořák do požadované polohy, asistent svařování zase doporučí nastavení parametrů pro konkrétní kus. Po naprogramovaní může Cobota obsluhovat i operátor, který nikdy svářečku nedržel v ruce.

Jak se programuje koutový svar?

  1. Pomocí funkce Free-Drive ručně umístěte rameno do startovací polohy.
  1. Zvolte bod pro začátek svařování a na ovládacím panelu ho jemně vylaďte.

  1. Nastavte start svařování a pomocí asistenta nastavte parametry svařování.

  1. Zvolte koncový bod svařování a nastavte stop svařovacího procesu.

  1. Zvolte pohyb návratu do výchozí startovací polohy.

Ovladací panel svarovací Cobot Lorch

Jedinečný systém Lorch Cobot Welding Package

Špičkový německý výrobce Lorch vytvořil s Universal Robots, světovým lídrem ve výrobě kolaborativních svařovacích robotů, jedinečný integrovaný systém. Na rozdíl od jiných systémů, na jediném ovládacím panelu programujete pohyby Cobota i svařovací procesy. Zjednodušuje se tím programování a v případě potřeby je možné během výroby měnit programy a parametry svařování. Balíček je vybavený digitálním inteligentním svařovacím zdrojem série S-XT, který nabízí všechny speciální svařovací procesy. Přizpůsobený práci s Cobotem je i svařovací hořák, který má dvojité chlazení a štíhlý tvar pro vynikající přístupnost k dílům.

Lorch Welding Package Solík

 

Nebraňte se inovacím – automatizujte svařování ve výrobě

Nemusíte se dále nechat omezovat nedostatkem svařovacích profesionálů a přihlížet příchodu čtvrté průmyslové revoluce. Svářečské firmy všech velikostí mohou využít inovace digitálních technologií a být silným partnerem pro budoucí průmysl a své zaměstnance. Cobot díky automatizaci nabízí zvýšení produktivity, stabilní kvalitu svarů a to i bez navýšení počtu svářečů. Pokud vás možnosti Cobota zaujali, kontaktujte nás. Rádi s vámi najdeme optimální využití kolaborativního robota ve vaší výrobě.

Milan Solík

 

Více informací o kolaborativním svařovacím robotu najdete na stránce výrobce.

Cobot - zkušený svářeč, který se neunaví – automatizace svařovacích výrob



Dokumenty: Cobot Lorch svařování - leták 1.14 MB 1.14 MB